Trezor: Spomenar

Povodom nedavnih smrti novinara Dejana Anastasijevića i slikara Petra Omčikusa

Dejan Anastasijević, novinar (Beograd, 10. april 1962 - Beograd, 24. april 2019)

Dejan Anastasijević je počeo novinarsku karijeru u omladinskoj štampi sredinom osamdesetih prošlog veka i bio je jedan od prvih novinara tek osnovanog Radija B92 u maju 1989. godine, gde je uređivao kultnu emisiju Oblačić u stripu. Nastavio je da radi u nedeljniku "Vreme" i američkom magazinu "Tajm". Izveštavao je sa svih ratišta u bivšoj Jugoslaviji. Bio je i dopisnik Tanjuga iz Brisela, a poslednjih godinu dana bio je urednik BBC-a na srpskom jeziku. Dobitnik je nagrade za novinarstvo "Nieman Fellowship" Univerziteta na Harvardu (2002), dve domaće NUNS-ove i "Dušan Bogovac", a 2008. dodeljena mu je nagrada holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Otimanje slobode, Istorija cenzure - savremenici, 4. epizoda - Dokumentarna serija "Istorija cenzure - savremenici" autorke Valentine Delić govori o cenzuri i pritiscima na novinare i javnu reč u Srbiji proteklih decenija, kroz osvrte na pojedine događaje i ličnosti u kontekstu vremena koje su obeležili i koje je obeležilo njih. Serija je emitovana početkom 2011. godine na Drugom programu RTS-a i sastoji se od četiri epizode: Desimir Tošić - četiri decenije rada iza barijere (posvećena emigrantskom radu Desimira Tošića, publiciste i istoričara), Kad su reči postali meci (o atmosferi u kojoj su radili novinari i TV autori na Radio-televiziji Beograd početkom devedesetih godina prošlog veka), Svedočenja iz obeščašćene zemlje (o radu i sudbini ubijene novinarke Dade Vujasinović) i Otimanje slobode (o pritiscima na novinare posle 2000. godine).

U četvrtoj epizodi dokumentarne serije Istorija cenzure - savremenici o raznim pritiscima na novinare u postpetooktobarskoj Srbiji Dejan Anastasijević govori povodom pokušaja atentata 2007. na njega i njegovu porodicu, kada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala jedna od dve postavljene bombe. Novinarka novosadskog "Dnevnika" Snežana Nikolić svedoči o tome kako joj je Nenad Čanak oteo kasetu sa snimkom tokom intervjua, a vlasnik i urednik "Kikindskih novina" Željko Bodrožić o sudskim procesima i pritiscima kojima je bio izložen. Stavove i mišljenja o novinarskoj profesiji, slobodi i cenzuri daju novinari Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik "Politike" i novinar Dragan Babić, dugogodišnji urednik, autor i voditelj TVB.

- Učesnici: novinari Dejan Anastasijević, Snežana Nikolić, Željko Bodrožić, Dragan Bujošević, Dragan Babić
- Scenarista i reditelj Valentina Delić, producent Slobodan Radovanović, organizatori Slavica Pervić i Mirjana Đurđević, muzički urednik Dobroslav Predić, realizacije špice serije Nebojša Tesla, snimatelji Vojislav Popović i Branko Pelinović, asistent snimatelja Milorad Ševo, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, rasvetljivač Zoran Đorđević, obrada zvuka Nebojša Dragićević, dokumentacija Senka Jovanović, asistent režije Ljiljana Reković, montažer Kosta Babić
- Premijerno emitovano 11. marta 2011; Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić

Petar Omčikus slikar, akademik (Sušak, 6 oktobar 1926 - Beograd 26 april 2019)

Beograd u Parizu - Kako Pariz osećaju ljudi koji su pedesetih godina prošlog veka došli u taj grad. Naši poznati slikari, pisci, akademici, svi oni koji su se tu nastanili i nastavili da stvaraju, govore o svom prvom susretu sa Parizom, ali i o iskušenjima da ga napuste i vrate u Srbiju...

- Učesnici: slikari Milorad Bata Mihajlović, Kosa Bokšan, Petar Omčikus i izdavač Vladimir Dimitrijević
- Autor Tanja Peternek Aleksić, organizator Jelka Guk, muzički saradnik Đuro Vukobrat, montažer Miodrag Cvjetković
- Proizvodeno 1999; Treći kanal, urednik Stefan Grubač

broj komentara 0 pošalji komentar