Srpska ekonomija

U Beogradu je održana konferencija pod sloganom "Snaga malih i srednjih preduzeća - podsticaj i rast".

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je za "Srpsku ekonomiju" da su inovacije i nove tehnologije dve komponente bez kojih se ne može zamisliti razvoj Srbije. Razgovarali smo i sa prof. dr Dejanom Ilićem iz Fonda za inovacionu delatnost koji je do sada podržao više stotina malih i srednjih preduzeća. Firme koje su od Fonda dobile novčana sredstva danas uglavnom posluju pozitivno.

Bili smo na srpko-kineskom poslovnom forumu na kojem je istaknuto da su kineski privrednici zainteresovani za saradnju sa kompanijama u Srbiji. U regionu Zapadnog Balkana Srbija je prva država koja je izgradila sveobuhvatne odnose sa Kinom koji se razvijaju stabilno i u dobrom pravcu. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine prošle godine dostigla je 2,3 milijarde dolara, a očekuje se da ta cifra ove godine bude premašena. O tome smo, između ostalih, razgovarali i sa Draganom Stevanovićem, državnim sekretarom Ministarstva privrede.

U današnjoj emisiji bavimo se i interesovanjem nemačkih firmi za poslove u Srbiji. Podaci pokazuju da nemačke firme ekonomsku situaciju u Srbiji smatraju dobrom. U nemačkim preduzećima koja posluju u našoj zemlji trenutno je zaposleno oko 60.000 ljudi. U kategoriji poželjne privredne lokacije Srbija se našla na 11. mestu od ukupno 19 zemalja. Veoma dobar pokazatelj saradnje Nemačke i Srbije je i robna razmena koja je prošle godine iznosila 4,7 milijardi evra, što je za oko 11 odsto više u odnosu na 2017.

Koji su to dodatni izazovi u socijalnom preduzetništvu i kako ga podstaći saznaćete u rubrici "Tri pitanja za privrednike".

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar