Studio znanja: Misli

Otac Tadej je rekao da je misao snaga i moć, Platon da je razmišljanje razgovor duše sa samom sobom, a neurolog Švarc da količina pažnje usmerena na misli može da napravi promene u našem mozgu. Pratite Studio znanja, ove nedelje tema su nam misli.

"Najtiše reči donose buru. Misli koje dolaze nečujnog koraka, upravljaju svetom", rekao je Fridrih Niče. Da li su pozitivne misli dovoljne da nam i život bude takav, ili postoje drugi načini da se izborimo sa opsesivnim ili lošim mislima, pitanja su na koja tražimo odgovore u ovonedeljnom Studiju znanja. Imamo i sjajne goste - prezviter Oliver Subotić, koji je doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu, filozof dr Igor Cvejić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Marjana Brkić iz Centra za promociju nauke, doktorand iz oblasti neurobiologije na Biološkom fakultetu i na Univerzitetu u Gentu.

Znamo da čovek često postaje ono što misli, a kako da od poplave misli odaberemo ono što nam je najbliže srcu, uvedemo misli u zdrave tokove i postanemo ono što želimo - najbolja verzija sebe, otkriće nam psihijatar i psihoterapeut Aleksandar Misojčić.

To je kada govorimo o čoveku, a kada razmatramo društvo, čini se da mediji predstavljaju misao društva. Kako oni utiču na socijalno biće, objasniće nam profesor umetnosti dr Amra Latifić sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Razmišljali smo kako da najbolje ilustrujemo ovu temu i smislili - kroz sport, treninge ličnog razvoja i dostignuća robotike. Stručnjaci za to će se smenjivati na našoj sceni, zato nas pomno pratite. Uvek se trudimo da misli pretočimo u dela, a gosti koji nam sede u publici imaju zlatne ruke i pokazaće kako oni uspevaju da misli pretvore u slike. To su polaznici škole slikanja "Artino".

Pokušaćemo da odgonetnemo koja je snaga misli i kako da upravljamo njima i popravimo svoj život. Zato nas je i inspirisala sjajna poruka Henrija Forda: "Mislite li da možete - ili mislite da ne možete - u pravu ste!"

Autor i urednik serijala Studio znanja: Zoran Živković

Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović

Kovoditelj: Ivana Milenković

Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar