Studio znanja: Memorija

Da li znate da mozak bolje pamti srećne trenutke od onih loših, ali i da može da skladišti bezbroj informacija? Ovonedeljna tema u našem "Studiju znanja" je memorija, otkrivamo mnogo zanimljivosti o tome kako učimo i kako zaboravljamo.

Kratkotrajno pamtimo između 5 i 9 informacija, i to 20 do 30 sekundi, dok zvukove ne pamtimo tako dobro. U novoj emisiji otkrivamo i kako učimo. Nova studija sa Univerziteta u Ajovi kaže da hronični stres uzrokuje da adrenalin i kortizol remete rad hipokampusa, što otežava pamćenje, pa ćemo saznati i kako zaboravljamo.

Kako se prave veze među neuronima? Šta je kolektivno pamćenje? Šta čini kratkotrajno, a šta dugotrajno pamćenje i kako je ono evoluiralo? Samo su neka od pitanja na koje tražimo odgovore kroz razgovore sa našim gostima.

Naša gošća je pedagog Gimnazije "Sveti Sava" i predsednica Pedagoškog društva Srbije Nataša Stojanović. O tehnikama učenja, govoriće međunarodni master trener Časlav Mančić. Kako deca uče uz kvalitetne televizijske programe objasniće nam reditelj u Obrazovno - naučnom programu i pisac, Filip Čolović. Napravićemo osvrt na to kako su deca učila uz kultne emisije naše televizije - "Neven"; "Kockica", "Priče iz nepričave", "Fazone i fore" i mnoge druge, ali i ugostiti glumca koji je glumio u rimejku legendarne emisije "Na slovo na slovo", Srđana Timarova.

Detalje u vezi sa memorijom sa aspekta neurofiziologije otkriće nam docent dr Dragan Hrnčić sa Medicinskog fakulteta. Ekskluzivne informacije o memoriji u robotici sa nedavno održanog skupa stručnjaka u Berlinu donosi nam profesor dr Petar Petrović sa Mašinskog fakulteta. Šta psiholozi tvrde o prirodi pamćenja, otkriće nam Snežana Bjelobaba, psihoterapeut.

I ove nedelje imamo goste iznenađenja, među kojima su i najmlađi - članovi Hora "Kolibri", na čelu sa dirigentom Ljiljanom Ranđelović. Za tematske pesme i muzičku podlogu tokom emisije pobrinuće se bend Kamera Darling.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar