Trezor: Sećanja

Sećanje na Ružicu Vardu, prvi deo

Ružica Varda, istoričar umetnosti, sekretar režije, realizator, režiser programa, sekretar i urednik časopisa "RTV Teorija i praksa", rođena je 1936. u Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu, odsek istorija umetnosti. Na programima Televizije Beograd radila je od 1965. do 2005. kao sekretar režije, realizator, režiser programa, a od početka 70-tih sekretar, zatim urednik u časopisu "RTV Teorija i praksa", gde se kroz stalnu rubriku "Vremeplov" bavila istorijom programa Radija i Televizije Beograd. Preminula je u Beogradu, 11. avgust 2019.

Žena oko koje se sve okreće - Svoja sećanja na nedavnu preminulu Ružicu Vardu pred kamerama "Trezora" kazivali  su njen drug iz gimanzijskih dana Petar Stanišić, i kolege iz dva važna perioda u njenoj televizijskoj karijeri, Prvoslav Plavšić, glavni i odgovorni urednik časopisa "RTV Teorija i praksa" i Slobodan Stanišić, glavni i odgovorni urednik "Informatora", lista kolektiva RTB. Ružica Varda bila je sinonim svoje gimnazijske generacije, aktivno je učestvovala u pisanju Monografije Pete beogradske gimnazije i radovala se obeležavanju šezdeset i četiri godine od velike mature, koja je proslavljena ranije, upravo njoj u čast. Podjednako važna bila je i svojim televizijskim kolegama, koji su na Ružicu uvek mogli da se oslone i da računaju na njen profesionalni odnos prema poslu.

- Učesnici: Prvoslav Plavšić, novinar Petar Stanišić, pisac Slobodan Stanišić, sagovornik Bojana Andrić
- Tehničko vođstvo Dragan Šuković i dežurna posada Studija 3, kontrola kamere Milan Urošević, snimatelj zvuka Dušan Petrović, dizajner svetla Predrag Mišić, organizator Gordana Grdanović, kamermani Slobodan Momčilović, Milan Nešić, Dalibor Vučković; video mikser Aleksandra Gambić, reditelj Katarina Rogić - montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
- Snimano 2. septembra 2019, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

O embargu - Prilog "Trezora" sačinjen je od delova dve emisije: prvi deo razgovora snimljen za seriju "Osma vrata" urednice Ane Milićević sa Ružicom Vardom o njenoj seriji Embargo, a drugi deo se odnosi na deo iz same emisije Embargo. Ružica Varda svedoči o nastanku serije, o tome zašto je od planiranih dvanaest urađeno samo sedam, a emitovano samo šest epizoda. Razlozi su bili raznovrsni, najpre zbog sadržaja, zatim zbog samih reditelja, zbog političkih aluzija, a za neke razloge ni sama Ružica nije do kraja uspela da pronađe odgovor.
- Premijerno emitovano u "Trezoru" 24. decembra 2007.

Slede odlomci iz treće epizode serije Embargo, u kojoj Momo Kapor kao koscenarista i voditelj razgovara sa rediteljem Dejanom Đurkovićem o zabranama njegovih filmova, a i o cenzuri i samocenzuri uopšte. Slede inserti iz zabranjenog dokumentarnog Đurkovićevog filma 19 miliona, iz 1963. godine
- Premijerno emitovano 19. avgusta 1994.
- Za današnje emitovanje u "Trezoru" pripremili Marijana Čuturilo, Aleksandar Andrijevski, Bojana Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar