Zavodljiva televizija: Dragoslav Lazić

Ova epizodi serijala Zavod ljiva televizija - Kreatori serija posvećena je Dragoslavu Laziću, reditelju i scenaristi.

Dokumentaristička uverljivost i životnost, crnotalasno interesovanje za svet, običaje i kulturu sa margine i likovi žilavih pojedinaca čine zavodljivi svet televizijskih serija Dragoslava Lazića.

U tom razbarušenom, živopisnom opusu i danas žive Burduš, Lepi Cane, Milorad, Sekula, muzikanti, seljaci, gastarbajteri i drugi građani Lazićevih sela, dokazujući da provincija nije geografska, već odrednica duha. Na samom početku, pre početka tog bogatog televizijskog sveta, bili su dokumentarci i legendarna ostvarenja crnog talasa.

Njegove serije : "Parničari", "Muzikanti", "Ljubav na seoski način", "Građani sela Luga", "Doktorka na selu"... obeležile su jedno poglavlje u istoriji Televizije Beograd.

Sve je počelo dokumentarnim ostvarenjem "Zadušnice", prvim zabranjenim filmom u SFRJ, za koji je na Festivalu u Firenci dobio glavnu nagradu. Ovo delo smatra se začetkom Crnog talasa. Njegov film "Tople godine", bio je veoma zapažen u Manhajmu, Pezaru, Londonu i Njujorku. A "Sirota Marija", donela mu je nagradu Jugoslavija filma za najgledanije filmsko ostvarenje u 1968. godini.

Lazić je režirao desetak igranih i dokumentarnih filmova i isto toliko TV drama. Za RTS je uradio šest TV serija.

U emisiji učestvuju: Dragoslav Lazić, reditelj i scenarista, Prvoslav Plavšić, psiholog i Nenad Milenković, direktor Festivala domaćih igranih serija FEDIS.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno - umetničkog programa Vladimir Kecmanović, odgovorna urednica Redakcije za kulturu i umetnost Danijela Purešević, urednik serijala Lidija Božić, dramaturg Kristina Đuković, snimatelj Dušan Živković, monatažer Milan Radičević, pomoćnik reditelja Ljiljana Reković, realizator Sanja Redžić.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar