Autoportret: In memoriam Zoran Hristić

U znak sećanja na kompozitora Zorana Hristića koji je preminuo 12. novembra Redakcija za kulturu i umetnost RTS a reprizno emituje emisiju Autoportret snimljenu 2017.

Kompozitor Zoran Hristić u domaći zvučni prostor zauvek je utkao nezaboravne teme - u filmove, pozorišne predstave. Njegov opus obuhvata i balete, instumentalne kompozicije - od kojih neke nose epitet "prvi takve vrste".

Da nije bio kompozitor, Zoran Hristić bi verovatno imao veze sa vozovima. Njegova zainteresovanost za njih odvodi nas na tajno mesto - u Železnički muzej.

U oslikavanju svog Autoportreta, Hristiću svesrdno pomažu glimica Svetlana Bojković, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, kompozotor Slobodan Marković, ali i dvoje mladih umetnika koje je Hristić na ovaj način želeo da predstavi domaćoj publici - glumica pozorišta Dadov Ida Urošević i mladi violončelista Relja Mitrović Vučković. U emisiju se uključuju i slikar Cile Marinković i reditelj Egon Savin.

Kroz ovu emisiju Zoran Hristić otkriva nam i koliko je Čubura uticala na njegovo stvaralaštvo, da li je normalno da čuje muziku, koliko brzo piše note, a koliko slova i šta je tajna njegovog stvaralaštva.

Urednik emisije Nikoleta Dojčinović

Reditelj Milica Soldatović Mikić 

 

broj komentara 0 pošalji komentar