Teatrologike: Andraš Urban

Andraš Urban je jedan od najoriginalnijih reditelja ovog regiona. Njegov teatar je angažovan, usmeren prema savremenim društvenim temama. Pozorišna režija je za njega platforma za kritiku i osoben umetnički izraz. Stručnjaci se slažu da Urbanovo delo predstavlja jedinstvenu pojavu u našoj novijoj pozorišnoj istoriji.

Rođen je u Senti, gde je završio osnovnu i srednju školu. U rodnom gradu već sa 17 godina organizuje prvu kreativno-umetničku radionicu za pozorišne predstave u kojima se pojavljuje kao pisac scenarija, reditelj i glumac. Zatim, sa vršnjacima osniva umetničku grupu AIOWA. Učestvuje na brojnim seminarima i stručnim usavršavanjima gde stiče znanja iz oblasti savremenog scenskog izražavanja koja će mu biti od velike koristi prilikom građenja uspešne pozorišne karijere.

Studirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vlatka Gilića i režirao u Narodnom pozorištu u Subotici. Devedesetih napušta studije i vraća se u Sentu da bi tokom 2000-te godine diplomirao u klasi Bore Draškovića. Po završetku studija počinje njegov profesionalni angažman u pozorištu Kostolanji Deže u Subotici čiji je direktor, a rukovodi i Desire festivalom.

Bogat rediteljski opus Andraša Urbana svedoči o njegovom raznolikom interesovanju. Nagrađen je brojnim i značajnim nagradama na pozorišnim festivalima kao što su BITEF, Festival alternativnog teatra Mađarske, Sterijino pozorje, Infant, MESS. Treba izdvojiti priznanje Jasai Mari koja se dodeljuje kao najznačajnija nagrada Mađarske za pozorišnu umetnost i Nagradu Bojan Stupica koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije, a namenjena je  najboljim rediteljima.

Serijaj Teatrologike je fealizovan u Hartefakt produkciji.

Autor i scenarista: Olivera Milošević
Izvesni producent Selena Pleskonjić
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić

broj komentara 0 pošalji komentar