Dramski ponedeljak: Beogradska trilogija

Ciklus: TV drame studenata FDU

Drugi naslov koji, u okviru "Dramskog ponedeljka" u decembru, koji u okviru ciklusa "TV drame studenata FDU" emitujemo 09. decembra 2019. na RTS 2 od 21.00 čas, je prva repriza TV drame "Beogradska trilogija". Ovu TV dramu, nastalu u sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, po istoimenom tekstu Biljane Srbljanović u scenario je adaptirala Tijana Grumić.

Biljana Srbljanović je komad "Beogradska trilogija" posvetila mladima iz svoje zemlje. U biti je to komad koji se bavi dramom emigracije i gubitkom sopstvenih korena. Tri priče koje se smenjuju u toku novogodišnjih noći 1996, 1999. i 2018. godine predstavljaju tri karakteristične epizode čitave jedne generacije koja je odrasla između mržnje, nasilja i smrti i koja je napustila Srbiju kako bi sledila nadu u "mogući" život. Njihove destinacije su različite i udaljene među sobom (Prag, Sidnej, Los Anđeles), ali ova drama pokazuje da u "globalnom" svetu ne postoji velika razlika u mestima boravka naše mlade dijaspore. U ovim trima pričama likovi su povezani istom sudbinom: uklapanjem, odnosno odbacivanjem u novu realnost, i deljenjem zadovoljstva i nemira svakodnevnog života sa svojim vršnjacima.

uloge tumače: Hana Selimović, Milan Marić, Vaja Dujović, Marko Janketić, Filip Hajduković, Sonja Isailović, Nedim Nezirović, Nikola Šurbanović, Mia Simonović, Dimitrije Aranđelović i Vanja Nenadić.

urednik TV drame: Marko Novaković
mentor projekta: prof. Goran Peković
reditelj: Jovana Avramović
scenarista: Tijana Grumić (po istoimenoj drami Biljane Srbljanović)
producent RTS: Biljana Dautović
producent FDU: Nemanja Leković
direktor fotografije: Ana Melentijević
scenograf: Vladimir Ćirić
kostimograf: Aleksandra Milojković
kompozitor: Predrag Radisavljević
montažer: Aleksandar Aleksić i Tamara Kostić
šminker: Vesna Mijušković
dizajner zvuka: Nemanja Antonić, Marko Veljković i Teodora Đurković
proizvodnja: Radio-televizija Srbije i Fakultet dramskih umetnosti 2018. godine

broj komentara 0 pošalji komentar