Dani evropske kulturne baštine 2019.

"Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući"

Svake jeseni tokom dana Evropske kulturne baštine Beograd otvori svoje skrivene riznice. Od muzeja i galerija, preko istorijskih kuća i legata, do tajnovitih zakutaka i brojnih neispričanih priča.

Izložba "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje kući", otvorena ove jeseni u Istorijskom muzeju Srbije, na jedinstven način pripoveda o uzbudljivom životu kneginje Jelisavete Karađorđević, koji je započeo u Beogradu 1936. godine da bi na neponovljiv način povezao našu prestonicu sa čitavim svetom, sa kulturnim nasleđem i istorijom civilizacije.
Od blistavih toaleta, šešira i lepeza, moćnih fotografija na kojima mlada kneginja pozira velikanima fotografije kakvi su Ričard Avedon, Sesil Biton ili Ormond Đilji, do njenih zagonetnih crteža, ljupkih knjiga za decu koje je pisala s posebnom radošću i veselih fotografija njenih unuka. Ono što posebno iznenadi posmatrača jeste činjenica da se u rasponu četiri galerijska zida Istorijskog muzeja Srbije našla cela planeta. Imperijalna Rusija, umetnička Italija, buržoaska Francuska, blještavi Njujork, kraljevski London, crna Afrika i pobunjena Srbija! I u trenutku postane jasno ne samo koliko u prošlost seže postojanje i pamćenje predaka kneginje Jelisavete, već i kakav je, koliko filmski uzbudljiv, život živela i živi ona sama. Život kao umetničko delo!

Tri godine je interdisciplinarni tim Artis centra istraživao građu u vlasništvu kneginje Jelisavete, konsultujući kolege iz celog sveta, jer je reč o predmetima i arhivskom materijalu koji nikada ranije nisu istraživani. Sarađivalo se u tom cilju sa Međunarodnom Fondacijom Demidov, Fondacijom Ričarda Avedona, Engleskom kraljevskom kolekcijom, Kompanijom "Tomas Gud", Muzejom Ežena Delakroa, Vilom I Tati u Firenci, Sotbijem, Kristijem, Van Klif i Arpelsom, Narodnim muzejom u Beogradu, Galerijom Matice srpske, brojnim drugim muzejima, arhivima i srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, ali i uglednim pojedincima. Međutim, da bi istraživanje uopšte počelo i odvijalo se u skladu sa strogim zahtevima nauke, neophodno je uzajamno poverenje, a kneginja Jelisaveta i Tamara Ognjević, autor i rukovodilac ovog istraživačko-izlagačkog projekta, se poznaju tačno tri decenije.

Urednik emisije Ivana Kovačević
Scenarista Msr Tamara Ognjević
Snimatelj Aleksandar Beatović
Reditelj Bojan Vorkapić

broj komentara 0 pošalji komentar