Grozd

Novi "Grozd" donosi reportaže sa prvog srpskog festivala prirodnih i oranž vina, poljoprivrednog sajma u slovenačkoj Gornjoj Radgoni i sa zagrebačkog festivala "VINOcom".

Poslednjih nekoliko godina u svetu prisutan je trend proizvodnje oranž vina. Prave se uglavnom od organski gajenog grožđa. Ovakvi novi mirisi i ukusi inspirišu mnoge. U Beogradu su se predstavile male porodične srpske vinarije i veliki znalci u ovoj oblasti iz Slovenije i Italije.

Poljoprivredni sajam u slovenačkoj Štajerskoj okupi na hiljade posetilaca i izlagača. Najviše je poljoprivrednih mašina i opreme. Svoju šansu na sajmu najviše iskoriste domaći vinari koji imaju i Vinsku kraljicu. Mi smo posetili i nekoliko podruma koji se nalaze u okviru vinograda na okolnim živopisnim brežuljcima Radgonsko-Kapelskih gorica.

Kao i svake godine redovno prihvatamo poziv profesora Dropuljića i obilazimo zagrebački "VINOcom", jedan od najvećih festivala vina u regionu. Prilika je to da se probaju sveži "pošip", "žlahtina", "graševina" ali i odležali "plavac", "dingač", "kaberne". Zanimljiva slika stiže i iz francuske Burgundije gde se uveliko degustira "božole".

Urednik emisije: Dušan Veličković

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Grozd Grozd

Autor:
RTS

Serijal „Grozd" predstavlja svojevrsnu razglednicu naših vinograda i podruma, porodične tradicije, turističkih i kulturnih potencijala. [ detaljnije ]