Studio znanja - Klimatske promene: Kuda idemo?

Klimatske promene danas su aktuelna, goruća i - otvorena tema. Mnogo se debatuje o tim pitanjima, a smatra se da o njoj odlučuju centri moći jer je od velikog ekonomskog i političkog značaja. U ovonedeljnom "Studiju znanja" daćemo sve od sebe da vidimo šta različite naučne discipline kažu o ovoj temi.

Iako se klima koleba u sklopu prirodnog toka geološke istorije, stručnjaci smatraju da su se velike promene desile nakon industrijske revolucije. Najnoviji podaci kažu da se od tada prosečna temperatura na Zemlji povećala za 1 stepen celzijusa. Razlog tome leži u masovnoj upotrebi fosilnih goriva i gomilanju ugljen-dioksida u atmosferi. Oko 25 milijardi tona ugljen-dioksida ispusti se u atmosferu svakoga dana, 800 tona svake sekunde, a to je količina koju Planeta ne može da obnovi.

Ukoliko se emisije nastave ovim tempom, prosečna Zemljina temperatura mogla bi da se poveća za 1,4 - 6,4 °C do kraja ovog veka. Tvrdi se da bi povećanje temperatura za više od 2° C dovelo do velike promene klime na Planeti. To su samo neki od bitnih zvaničnih kojima ćemo se baviti tokom emisije, a naši gosti potrudiće se da ovu temu rasvetle sa različitih aspekata.

Naši gosti su Dragana Radulović iz Ministarstva zaštite životne sredine, Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, docent dr Mirjam Vujadinović Mandić sa Poljoprivrednog fakulteta i meteorolog profesor dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta.

O efektima koje ovo pitanje ima na zdravlje i čoveka i drugih živih bića, reći će nam Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta i lekar dr Aleksa Živković iz Doma zdravlja "Dr Simo Milošević".

Muzičku podršku ove nedelje pružiće nam popularna pevačica Saška Janks, u klavirskoj pratnji Daniela Bogdanovića. U studiju ćemo imati i goste iznenađenja, a u našoj publici biće najmađi gosti, članovi Školice programiranja i robotike "Digi klinci". Gledajte "Studio znanja"!

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ana Reljić
Reditelj: Vladimir Đurđić

broj komentara 0 pošalji komentar