Kulturni dnevnik

U svetu, pa i kod nas, mart je tradicionalno u znaku frankofonije. Gost Kulturnog dnevnika je njena ekselencija Kati Čaba ambasadorka Kanade u Srbiji.

Beograd i beogradski dom omladine narednih pet dana biće tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca. Počeo je jubilarni 65. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

Na dan Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, prvi put čuveno delo "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca izvedeno kao komična opera. Muziku je komponovao akademik Dejan Despić. Ova praizvedba rađenja je prema libretu, adaptaciji i dramatizaciji nedavno preminulog operskog reditelja Dejana Miladinovića i Vesne Miladinović, a u režiji Ivane Dragutinović Maričić.

U Narodnom pozorištu otvorena je izložba pod nazivom "Predrag Ejdus - čarobnjak scene". Postavka je posvećena pozorišnom stvaralaštvu prvaka Drame Nacionalnog teatra Predragu Ejdusu, koji je 2018. godine dobio dve nagrade za životno delo: Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo "Zlatni ćuran".

Ovogodišnje šesto izdanje Međunarodne konferencije (Grafički) dizajner: autor ili univerzalni vojnik održava se od 28. do 31. marta. Šesto izdanje nosi podnaslov "Zakletva" a program je sastavljen od predavanja, diskusija, radionica i izložbi značajnih autora regije.

Staklo - nastanak života naziv je izložbe koja je povodom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja Čehoslovačke otvorena u Muzeju nauke i tehnike. Izložbu čine dve postavke: na jednoj prikazane su sve faze proizvodnje, koja omogućava posetiocima da zavire iza kulisa staklarskog zanata, dok su na drugoj izloženi staklo i nakit modernog dizajna.

Art Basel Hong Kong, koji se otvara sutra, prvi je od tri švajcarska sajma umetnina koji će se održati tokom godine. Sa 248 galerija iz 32 zemlje, čini se da će baš ovaj sajam biti za pamćenje.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Relizator: Marija Sredojević
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]