Kvadratura kruga: Knin

Do pre sedam godina Knin je bio grad sa najvećim brojem mladih u Hrvatskoj. Prema popisu iz 2011. godine 40 odsto stanovnika Knina bilo je mlađe od 30 godina.

Danas je sve manje mladosti u Kninu. U poslednjih pet godina svaki četvrti stanovnik Knina napustio je ovaj grad. U potrazi za poslom i boljim životom mladi odlaze u Nemačku, Irsku i Kanadu, Knin, uglavnom, napuštaju Hrvati koji su se posle rata u ovaj grad doselili iz Bosne i Hercegovine.

Od onih koji su ostali u Kninu svaki četvrti stanovnik je korisnik socijalne pomoći.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić pozvao je Srbe da se vrate u ovaj grad i na svoju dedovinu: Šta Knin nudi Srbima koji požele da se u njega vrate, a šta je sačekalo one koji su se u njega već vratili saznaćete u novom izdanju Kvadrature kruga.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. apr 2018, 20:52) - Kninjanka [neregistrovani]

Kvadratura kruga

Postovana redakcijo...ne znam po čijem ste naputku radili ovaj prilog i sa kojim ciljem,jer nacin na koji ste prikazali Knin i stanje u istom je vise nego nerealno.Prikazali ste sela po 30 km udaljena,stare i nemocne te porodice koje zive od soc.pomoci.E pa gospodo draga,u Kninu zive i rade SRBI doktori, stomatolozi,profesori,medicinske sestre, nastavnici...zasto niste jednu takvu porodicu prikazali?!Zasto niste prikazali ljude koji normalno zive od svog rada?Po Vasem mi smo u 16 stoljecu te u rusevinama zivimo!Situacija u Kninu je daleko od idealne ali je takodjer daleko i od prikazane!O kakvom Vi pokatolicavanju pričate?Dodjite za Božic,Vaskrs i za bilo koju porodičnu Slavu pa vidite kako se postuje i slavi u našim crkvama u gradu kao i okolnim selima!Srdacan pozdrav od Srpkinje iz Knina koja zamislite RADI drzavni posao..a nije ni u jednoj stranci.

(ponedeljak, 16. apr 2018, 15:47) - Petkana [neregistrovani]

Krvatska

Ima dobrih ljudi tamo,naravno. Ali ne nasedajte lako na ovakve,reklo bi se, razumne reci gosp.gradonacelnika. Nisu oni nas uzalud proterivali...nikada se to ustasko u njima nece ugasiti. A odose im Hrvati juniori, opustela zemlja pa su im Srbi odlicni za obavljanje onih poslova koje tamo niko ne zeli da radi.Ne nasedajte, da se za koju deceniju vasa deca ne bi isto tako u nekoj oluji vracala..

(nedelja, 15. apr 2018, 15:49) - Plavanjac [neregistrovani]

Grubori

Izvanredna reportaža, snimljena u potpunosti sa dobrim namerama, ukazuje na raspetost između prošlosti i sadašnjosti, a budućnost je neizvesna. Grubori su zaseok u selu Plavno, u kojem se sada nalazi i lovište. Grubori su u italijanskom delu lovišta, Petsto metara dalje od snimljenih kuća u Gruborima, ispod planinskog vrha Mirlovača nalazi se izvanredan izvor (''žive'') vode na koji sada kažu dolaze samo divlje žvotinje.Nadam se da će vreme učiniti svoje i da će Plavno i Grubori ponovo oživeti.

(subota, 14. apr 2018, 13:32) - Kninjanka [neregistrovani]

knin

Grad kakav je bio nažalost više ne postoji.I srbin i hrvat žive podjednako teško ali samo tu gdje žive tu jedino i postoje.Konkretno sam se vratila u Knin poslje bombardovanja '99.Nije idealno nigdi ali nije to samo sindrom Knina to je sindrom cijele regije.