Karađorđeva smrt

Dramski ponedeljak: Karađorđeva smrt

Četvrti i poslednji naslov koji emitujemo u okviru "Dramskog ponedeljka" u maju, u okviru ciklusa "Veliki srpski glumci: Pavle Vuisić", biće ostvarenje "Karađorđeva smrt". Ovaj film, koji je po scenariju Danka Popovića režirao Đorđe Kadijević 1983. godine, emitujemo 28. maja 2018. godine.

Karađorđeva smrt, reditelj Đorđe Kadijević
Karađorđeva smrt, reditelj Đorđe Kadijević

U leto 1817. godine Karađorđe se vraća u Srbiju posle dužeg boravka u Rusiji. Sa njim je samo verni pratilac Naum. Skriven u Radovanjskom lugu, na trlu seljaka Dragića, Karađorđe pokušava da preko svoga kuma Vujice dođe u vezu sa knezom Milošem.

Njegov cilj je ustanak svih balkanskih naroda - za konačno oslobođenje od turskog ropstva. Svestan da pojavom Karađorđa padaju u vodu sve dotadašnje borbe u Drugom srpskom ustanku, kao i njegovi lični vladalački planovi, Miloš se ne odaziva tom pozivu.

U sukobu oprečnih političkih koncepcija i u borbi za vlast priprema se ubistvo Karađorđa. Njegova odsečena glava stiže pred beogradskog pašu Marašliju, Miloš se tim činom oslobodio Karađorđa, ali i začeo tešku dramu svoje savesti.

Uloge: Aleksandar Berček, Marko Nikolić, Pavle Vuisić, Miodrag Radovanović, Gorica Popović, Bora Todorović, Miodrag Krstović, Jovan Janićijević, Toma Kuruzović, Ljubomir Ćipranić...

Pavle Vuisić
Pavle Vuisić

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Đorđe Kadijević
scenario: Danko Popović
direktor fotografije: Bratislav Grbić
scenograf: Stevo Škorić
kostimograf: Hajdana Bulajić
montažer: Mira Mitić

Karađorđeva smrt, sa snimanja
broj komentara 0 pošalji komentar