Kulturni dnevnik

Od 5. do 8. jula u Beogradu se održava festival japanske pop kulture tokom kojeg se sa tribinama, kreativnim radionicama i drugim interaktivnim programima. Japanizam i ove godine predstavlja publici važne aspekte kulture Japana, ali i Kine i Koreje.

U Muzeju primenjene umetnosti, tradicionalno je otvorena izložba studenata završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti. Na izložbi "Diploma 2018" predstaviljena je 70. generacija tog beogradskog umetničkog fakulteta.

Na Kolarcu je održan koncert naslovljen "Sećanje na na dirigenta Angela Šureva". Nastupio je umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" predvođen maestrom Pavlom Medakovićem zajedno sa klavirskim duom Irena Kofman-Tatjana Šurev.

U petak 6. jula na Drugom programu RTS-a od 22 sata biće prikazana specijalna emisija "Znameniti gosti banje", posvećena pesnicima, piscima, arhitektama, slikarima koji su dolazili u Vrnjačku banju. Tokom rada na emisiji ekipa našeg Kulturno umetničkog programa snimila je i rodnu kuću slikara, likovnog kritičara i osnivača Muzeja savremene umetnosti, Miodraga B. Protića.

Modna kuća "Guči" otvorila je restoran u Firenci, u okviru muzeja te kuće. Osnovu menija čine italijanski klasici, jer prema rečima vlasnika - moda i hrana su neraskidivi deo italijanske kulture i životnog stila.

Osim što afirmiše aktuelno stvaralaštvo - nova dela i nove interpretacije, Treći program Radio beograda aktivno sarađuje sa EBU - evropskom radio difuznojm unijom. U okviru te saradnje bend Schime trio takmiči se za titulu najboljeg mladog džez benda. Tim povodom, gost Kulturnog dnevnika je Ksenija Stevanović zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Tijana Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar