EGZIT 2018, ceremonija otvaranja, snimak

Nakon što 12. jula na glavnoj festivalskoj bini nastupi alt-rok zvezda El-Pi, uslediće veliki muzičko-scenski performans, inspirisan ličnim osećajem slobode koja je tema ovogodišnjeg festivala.

Tako će i prvi put u istoriji "Egzita" na glavnoj bini nastupiti jedna od najvećih baletskih zvezda našeg doba - Sergej Polunjin. Ovaj pravi Džejms Din baletskog sveta, igrač, glumac i koreograf, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima, te sa 19 godina postao najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta.

Polunjin je nastupao na daskama Milanske skale, u Boljšoj teatru i pozorištu Stanislavski u Moskvi, te londonskom Rojal Albert holu i brojnim drugim scenama širom planete. Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Nastup na "Egzitu" je upravo jedan od takvih iskoraka u neklasični scenski izraz. "Ne mogu da dočekam da nastupim na najboljem evropskom festivalu. Ovogodišnja tema "Egzita" je u potpunosti u skladu sa mojim umetničkim senzibilitetom. Sloboda je ono čemu svi treba da težimo. Lični osećaj slobode za mene je esencijalan, a nastup na "Egzitu" je manifest te slobode", rekao je Polunjin.

Njegov turbulentan život prikazan je u dokumentarnom filmu Dancer Stivena Kantora, a obožavaoci savremene muzičke scene zavoleli su ga u spotu Hoziera Take Me to Church.

Umetnik ukrajinskog porekla u poslednjih nekoliko godina ne zadovoljava se klasičnim baletom, već svoj raskošni talenat oprobava i na velikom platnu, kao i u novim scenskim i muzičkim formama. Polunjinov ekskluzivni nastup na "Egzitu" biće moguće gledati iz svakog kutka planete putem direktnog prenosa na sajtu RTS planeta i na Trećem programu RTS-a.

Zapažene glumačke uloge Sergej Polunjin je ostvario u filmskim hitovima Izdaja (Red Sparrow) sa Dženifer Lorens, Ubistvo u Orijent ekspresu, kao i u novom Diznijevom filmu Krcko Oraščić i četiri kraljevstva, u kojem će igrati zajedno sa zvezdama Holivuda, Kirom Najtli, Helen Miren, Morganom Frimanom i drugim.

Svoj vanserijski talenat Polunjin će prikazati u samom finalu ceremonije otvaranja koji režira mlada novosadska rediteljka Sonja Petrović, a pridružiće mu se više od 40 izvođača na sceni, kao i "Almazian Symphony", atraktivni orkestar od 25 devojaka, predvođen Kačaturom Almaziajnom, jermenskim virtuozom na violini, koji izvodi klasiku u krosover stilu.

Nakon ceremonije će tradicionalno uslediti vatromet, posle kojeg na scenu izlazi art-pop diva Fiver Rej i trenutno najpopularnije svetske hip-hop zvezde, američka grupa "Migos".

broj komentara 0 pošalji komentar