Kulturni dnevnik

60 godina je prošlo od kada se Radio-televizija Srbije pojavila na malim ekranima. Tog 23. avgusta 1958. godine, posle najave programa je usledio TV Dnevnik koji je u živom prenosu vodio Miloje Mića Orlović.

Svoj jubilej RTS je proslavio koktelom na kome su gosti govorili o predstavljanju kulture na televiziji tokom šest decenija postojanja. Prvi koncert kojim se obeležava 60 godina televizije u Srbiji, održan je na stadionu Tašmajdan. Zajednički imenitelj svih učesnika koncerta je da su ili rasli uz televiziju ili da se njihova karijera razvijala paralelno sa njenim razvojem. Četvrti po redu FreeDom Art festival otvoren je u Domu omladine Pančevo. Festival će ove godine dotaknuti temu rokenrola i zapitati se Gde smo sada. U Vitni muzeju u Njujorku, u toku je retrospektivna izložba Dejvida Vojnaroviča, koji je svojom umetnošću dokumentovao i osvetljavao težak period američke istorije - period krize osamdesetih i ranih devedesetih godina. Završava se sezona pozorišnih letnjih festivala. O značaju i potrebi postojanja ovih festivala, ali i o utiscima sa nekih od najznačajnijih festivala regiona, govori Ana Tasić, pozorišna kritičarka. Radio televizija-Srbije danas obeležava 60 rođendan. Tim povodom, gost Kulturnog dnevnika je Filip David, pisac, ali i naš kolega.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Sanja Redžić
Montaža: Tijana Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar