Trag u prostoru: Magija prostora

Na jugoistoku Srbije, tamo gde se planine nadmeću u svojoj lepoti i visini, jedna je sasvim posebna. Neobična je i po imenu i po izgledu. To je Suva planina.

Suva planina
Suva planina

Prvo se zvala "Kunovica", po vrlo rasprostranjenom drvetu "kun", u narodu poznatom i kao klen, odnosno javor. Niko ne zna tačno kad je Suva planina, dobila novo, današnje ime. Kažu to je zbog neobičnog geološkog sastava i građe stena koje zadržavaju vodu kao u kakvoj "cisterni", čineći planinu "suvom" i siromašnom vodom. Po drugim izvorima područje Suve planine je poznato kao najtoplije i najsuvlje mesto u Srbiji.

Suva planina
Suva planina

Kažu da zore i sutoni nigde nisu tako lepi kao sa njenog najvišeg vrha Trem. Možda su baš zato geograf i geolog Jovan Cvijić i botaničar Josif Pančić bili toliko očarani i rado je istraživali, a zbog riznice stena iz najdavnijih vremena, gustih stoletnih šuma i oštrih, kao odlomljenih, nazubljenih vrhova opisali su je kao "jedan od najgorostasnijih oblika u našim zemljama" i prozvali "Alpima juga Srbije". Postala je poznata svetu još u 19. veku, kada je austrougarski geolog i geograf Ami Boue prvi put u svom naučnom radu opisivao stene ove planine neobične lepote.

Suva planina
Suva planina

Početkom 20. veka Jovan Cvijić je napisao: "U doba Strabona i Ptolomeja, crtalo se na kartama i opisivalo u geografskim delima jedno planinsko bilo, koje se bez prekida pružalo od Istoka na Zapad, od Crnoga Mora do Alpa. U doba Renesansa ono se zvalo Catena Mundi, Catena del Mondo ili verige sveta". NASA, je kažu, zvanično potvrdila da na ovom mestu postoji tačka X (iks) gde su magnetna polja Zemlje i Sunca najbolje povezana, a kosmički talasi sto puta brži nego bilo gde drugde na planeti.

Suva planina
Suva planina

Suvom planinom vodiće nas oni koji na njoj i od nje žive i oni koji je najradije pohode: Dragan Jovanović, pisac, novinar, kolumnista NIN-a, Miroslav Dokman iz Planinarskog društvoa "Preslap", Krstić Aleksandar čovek koji i danas ima krečanu u selu Mokra, Milosav Popović direktor TO Bela Palanka...

Suva planina
Suva planina

Autor i urednik: Milica Barjaktarević
Snimatelj: Vladimir Jovanović 

Suva planina
Suva planina

 

 


broj komentara 0 pošalji komentar