Upitnik

Intervju: Milorad Dodik

Šta se menja posle izbora u Bosni i Hercegovini - govori u svom prvom intervjuu nakon opštih izbora održanih 7. oktobra, Milorad Dodik, dosadašnji predsednik Republike Srpske koji je pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

U prvim postizbornim ocenama navodi se, između ostalog, da je to "prvi put da u Predsedništvo ulazi političar koji je na američkoj "crnoj listi", koji je pod sankcijama zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma, a istovremeno se zalaže za demontažu BiH i otcepljenje Republike Srpske".

Olivera Jovićević Olivera Jovićević

Koliko će od svog programa Dodik moći da ostvariti kao kopredsednik države koju godinama javno osporava? Hoće li nastaviti politiku osamostaljenja Republike Srpske putem više puta najavljivanog referenduma o otcepljenju i jedinstvu sa Srbijom? Da li su realna Dodikova predizborna obećanja o priznavanju Krima kao dela Rusije, ukidanju institucije visokog predstavnika i proterivanju stranaca iz Ustavnog suda?

Mogu li zajedno kopredsednici Dodik, Komšić i Džaferović? Zašto je Dodik prihvatljiviji Hrvatima od novoizabranog hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića?

Kako će funkcionisati Predsedništvo ako srpski član tog kolektivnog organa ostane pri svojim najavama da će zakletvu polagati u Banja Luci, a na posao ići u Srpsko Sarajevo, odakle bi se video linkom mogao uključivati u rad Predsedništva BiH?

To su samo neka od pitanja o kojima će govoriti Milorad Dodik na početku 15. sezone emisije Upitnik.

Autor i urednik emisije je Olivera Jovićević

broj komentara 0 pošalji komentar