Jasenovac iznutra

Dokumentarna emisija povodom godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca

Razgovor sa hrvatskim istoričarom prof. dr Ivom Goldštajnom o njegovoj monografiji Jasenovac koja je nedavno objavljena u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Ivo Goldštajn i Nenad Milošević
Ivo Goldštajn i Nenad Milošević

Dvadeset drugog aprila 1945. godine od preostalih 1073 logoraša zatočenih u Jasenovcu III Ciglana njih 600, shvativši da će ih ustaše sigurno ubiti, jer su prethodnih dana vršene likvidacije u Ženskom logoru, odlučilo je da pokuša da se spase begom iz logora. Istoga dana odluku da pobegnu doneli su i logoraši iz Jasenovca IV Kožare, njih 147. Iz prve grupe preživelo je 117 logoraša, a iz druge 11.

Ivo Goldštajn
Ivo Goldštajn

Profesor Goldštajn u svojoj knjizi, na gotovo hiljadu strana iznosi do sada malo poznate činjenice iz svakodnevnog života u logorskom kompleksu Jasenovac.

"Jasenovac", omot

Sakupivši izjave svedoka, samih logoraša, njihove rodbine i prijatelja, izveštaje Zemaljskih komisija SFRJ formiranih odmah posle Drugog svetskog rata sa ciljem da utvrde identitet i broj stradalih, zatim zapisnika sa suđenja ratnim zločincima, kao i saznanja prikupljena iz brojnih radova na ovu temu, profesor Goldštajn napisao je knjigu koja će, po svoj prilici postati referentna, kako za buduće proučavaoce najvećeg logora smrti na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, tako za proučavaoce Holokausta.

Ukrštajući hronološku i problematsku liniju Goldštajn analizira logor Jasenovac iznutra, ukrštajući svedočenja i viđenja više lica o istom događaju, što ovu monografiju čini izuzetno čitljivom i zanimljivom, bez obzira na temu i veliko breme koje ona sobom nosi u odnosima naroda i njihovih sadašnjih država a koji su nekada živeli u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Nenad Milošević
Nenad Milošević

Autor: Nenad Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar