Srpska razglednica iz Amerike

Čikago

U novom izdanju emisije "Srpska Razglednica iz Amerike", koju priprema i vodi Aleksandar Žigić, posetićemo porodicu sveštenika Aleksandra Petrovića. On je rodom iz okoline Lazarevca i Ljiga, a sveštenik je u crkvi Sveti Stevan Dečanski u Čikagu. Otac Aleksandar i Popadija Zora imaju četvoro dece i čekaju peto na Vidovdan. Videćemo kakva je bila atmosfera u njihovoj kući u vreme Uskrsa i saznati kada se Otac Aleksandar prvi put zainteresovao za sveštenički poziv.

Posle toga razgovaramo sa Protojerejom Stavroforom Markom Matićem o aktivnostima u crkvi Sveti Sava u Merilvilu, Indijana. Upravo je održan Đurđevdanski uranak, a priprema se i veliki folklorni festival kao i razni drugi događaji. Pored ostalog, uveliko se priprema trodnevni letnji festival koji počinje drugog avgusta. Srpski Festival na imanju Crkve Svetog Save u Merilvilu privuče nekoliko hiljada posetilaca svake godine. Dočekuju goste sa novim parkingom, fudbalskim terenima i velikom svečanom salom.

Treći prilog rezervisan je za aktuelna sportska zbivanja u košarci. Prisustvujemo utakmici Milvoki Baksa kada su pobedili ekipu Boston Seltiksa i ušli prvi put od 2001. godine u finale Istočne Konferencije NBA Lige. Član prve petorke najboljeg tima NBA lige u ovoj sezoni, Nikola Mirotić, preneće nam svoje utiske o utakmici i plejofu. Nikola Mirotić inače tokom cele godine redovno posećuje srpske pravoslavne crkve i može se redovno videti na liturgijama u Čikagu, Milvokiju, Detroitu i drugi mestima.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

 

broj komentara 0 pošalji komentar