Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Porodica pamti

Porodična kuća Jevrema Grujića pamti 7 generacija. Tu kuću danas čuva porodica, Lazar, Alek i Branka koji u ovoj kući i dan danas žive. Lazar Šećerović, prevodilac Aleksandar Conić reditelj i Branka Conić psiholog.

Oni zajedno rade na promociji, vidljivosti našeg nacionalnog blaga. Ovaj privatni muzej porodica izdržava ličnim sredstvima i donacijama za posebne projekte.

Ova kuća sagrađena 1896. u samom centru Beograda, članica je Udruženja evropskih istorijskih kuća. Sedam generacija ove porodice čuvalo je više od 500 umetničkih dela koja su skrivana  tokom proteklih vremena i Drugog Svetskog rata.

Ovaj privatni muzej i sačuvano blago porodice je kulturna baština naše zemlje. U ovo kući su  živeli Ministar Knjaza Miloša Obranovića, Jevrem Grujić državnik i dipolomata dr Slavko Grujić politicar i diplomata čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska Biblioteka u Beogradu i mnogi značajni ljudi nekoliko epoha.

U ovoj kući bila je i partizanska bolnica, tu je otvorena i prva diskoteka, tu se nalazi i puška Hajduk Veljka, remek dela Paje Jovanovića kao i najstarija venčanica u Srbiji Jelene Grujić iz 1853.

broj komentara 0 pošalji komentar