Srbija na vezi

"Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?", kazao je Stefan Nemanja na samrtnoj postelji, a zapisao njegov najmlađi sin Rastko, potonji prvi srpski prosvetitelj i zaštitnik školstva, Sveti Sava.

Očuvanje jezika, tog najvažnijeg identitetskog pitanja i to među najmlađima, kroz nastavu na srpskom jeziku u dopunskim školama u rasejanju, tema je emisije "Srbija na vezi". 

Kako je i gde ove jeseni organizovana, gde se nastavlja uhodanim putem, a gde ponovo uspostavlja nastava na srpskom jeziku kao i o specifičnostima takvih škola, govoriće gospođa Ljiljana Simović, šef Odseka za poslove osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Ministarstvu prosvete Srbije i gospođa Snežana Milošević Ješić, savetnik koordinator u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Za Srbiju ne vezi takođe govore: iz Pariza Blaženka Trivunčić, koordinator dopunske nastave za Francusku, iz Čikaga Stanislava Milošević, koordinator Nedeljne škole pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, i Nataša Kočiš, u ime Okruglog stola Velike Britanije koji, u saradnji sa Azbukum Centrom za srpski jezik i kulturu, organizuje kurs srpskog jezika

Urednici: Milena Vujović i Mirjana Nikolić
Realizacija: Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar