Svadba iz mog kraja - Dobanovci

Mirka Vasiljević i ekipa emisije "Svadba iz mog kraja" ovog četvrtka će nas odvesti u Dobanovce, gde ćemo upoznati Nikoliće i Cvijanoviće - dve slične a ipak različite porodice.

Dušica Nikolić je po profesiji pedagog, potiče iz paorske porodice. Njen izabranik je Vojin Cvijanović - doktorant na poljoprivrednom fakultetu a roditelji su univerzitetski profesori i rektori.

Upoznali su se u KUD "Budućnost 1984", čiji su oboje dugogodišnji članovi. Bila je to ljubav na prvi pogled.

A prosidba se desila na sceni jednog od važnijih koncerata. Vojin je sve do detalja isplanirao: od transparenta na balkonu, na kom je pisalo: "Dušice, udaj se za mene", do prstena koji je imao kod sebe, na bini.

Ljubav je iz dana u dan bila sve veća i njih dvoje su odlučili da zakažu i svadbu na koju su pozvali više od 300 zvanica ali i našu ekipu.

Različitosti dve porodice dovele su do brojnih kompromisa kada su običaji u pitanju. Mlada nije mogla da izađe iz sela bez venčanja u lokalnoj crkvi a prethodno ju je ispratila kuma, u narodnoj nošnji i na kočijama. Posebno emotivan bio je oproštaj njenog rođenog brata, koji je više puta zaplakao tokom "prodaje mlade". Oči su zasuzile i mladinoj majci...

Nakon odlaska mlade iz svoje kuće, svadba se pretvorila u spektakl, finiširan bravuroznim nastupom mladenaca i njihovih prijatelja folkloraša. Oni su na svadbi odigrali korake iz šopske igre na dobro poznatu melodiju Dejana Petrovića i u trominutnom performansu demonstrirali sva svoja vrhunska umeća. Bravurozno se na harmonici predstavio i rođeni brat mladoženje, inače trećeplasirani na svetskom takmičenju.

Mlada je savetovala sve devojke da se udaju i istakla da je potpis na venčanju itekako bitan i obećala dostojanstvemo nositi prezime familije u koju ulazi. Mladenci planiraju veliku porodicu sa mnogo dece a njihovi roditelji jedva čekaju da im pomognu u odgajanju unuka.

"Svadba iz mog kraja" : Venčanje u Dobanovcima, četvrtak 3. oktobar u 22 časa, RTS

 

 

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. sep 2019, 17:35) - Зорица [neregistrovani]

Одлична емисија

Гледала сам и прву епизоду прошлог четвртка. Браво за РТС који успешно одолева ријалити програмима, а опет нам даје довољно забаве и лепих емисија. Хвала и поздрав за све.