Medijska mreža srpske dijaspore: Američki san

U emisiji Američki san, autoru Draganu Rakonjcu sagovornik je Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD.

Vlasnik je produkcijske kuće Optimistik film od 2007. godine. Završio Akademiju Umetnosti u Beogradu i Master studije u medijima u Velikoj Britaniji na Bournemouth University, Media School. Trenutno završava doktorske studije na FMK u Beogradu. Autor je brojnih dokumentarnih filmova. Za svoje filmove osvojio je 54 internacionalne nagrade, a dokumentarni film Drugi susret, bio je zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014.

Dokumentarac "Teslin narod", koji potpisuje kao reditelj i producent, imao je ovih dana veoma uspešne premijere i distribucije u Oscars quolified bioskopima u Los Anđelesu i Njujorku.

Pre toga je prikazan u Pitsburgu, Klivlendu i Bostonu. Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

U emisiji Mirković govori o premijerama, o filmu, o daljim planovima, ali i o detaljima iz svoje karijere i ličnog života, otkrivajući i razloge zbog kojih se vratio u Srbiju.


Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar