Vreme televizije

Miloje Mića Orlović, spiker, novinar, urednik, prvi voditelj Dnevnika Televizije Beograd (Valjevo, 28. maj 1934 - Beograd, 13. februar 2013); u Televiziji Beograd radio je od 1958. do 2000. godine.

Iz teksta reditelja Nikole Lorencina "Gospodin glas i stas - Miloje Mića Orlović", izdvajamo deo koji se odnosi na učešće u seriji Vreme televizije".

"Od početka 1993. godine Mića Orlović je svoje veliko i raznoliko iskustvo najpolularnijeg televizijskog poslenika, pridružio, sasvim prirodno, započetom ciklusu jednočasovnih emisija serije Vreme televizije, koje slikom i rečima, ali i onim urođenim Mićinim šarmom, prikazuju istoriju televizije u Srbiji. Opet je seo za spikerki, bolje voditeljski stol, osmehnuo se i pogledao u kameru gledaoca. I počeo da vodi priču o pola veka naše i Mićine Televizije. Samo je Mića, ponet godinama rada na televiziji, čovek iz Vremena televizije, umeo da preko TV kamera, glasom i osmehom, prelije svoje umeće do gledaoca. Bio je naš gost u kući, blizak sa ukućanima i uvek dobro došao. Bez zastanka, greške ili prekida u poslu voditelja, Mića nijednom, tokom višegodišnjeg snimanja sto emisija programa Vreme televizije, nije otkazao snimanje ili mrko pogledao na kameru ispred sebe. Bio je istinski gospodar priče o burnim godinama i trajanju naše Televizije. Kao što je znao da svojim glasom iskoristi radio-mikrofone, znao je da kamerom pokaže televizičnost i dar obraćanja dragom gledaocu. Nepogrešivo, tokom mnogih godina dobroljubive, televizijske delatnosti: Odlično! Bez greške - javljaju iz TV-režije: Snimanje je završeno! Hvala, Mićo" (Nikola Lorencin, 2019)

Probni program, drugi deo (od 23. avgusta do 2. septembra 1958). Treća epizoda serije Vreme televizije odnosi se na tok probnog programa ( od 23. avgusta do 2. septembra 1958) u kojem je zasnovana većina žanrova: kako su tada praćeni događaji u sportu, kulturi, kako je izveštavano o vremenskoj prognozi, kako je realizovana prva zabavna emisija, prva TV drama, prvi programi za decu, za selo... i, na kraju o reportaži Na prvim koracima, koja se odnosila na one poslenike Televizije Beograd koji se ne mogu videti na ekranima. Ocenjeno je da je tzv. Sajamski program ostvaren predanim i usklađenim radom tehničkog, produkcionog i programskog osoblja i da posebno obeležje programu daje rad u jednom zamahu u svim danima njegovog pripremanja i emitovanja - voditelj Mića Orlović.

- Učestvuju: Marko Marković, sportski komentator; Ljubomir Zečević, urednik kulturne rubrike; Novak Novak, urednik zabavnih emisija; reditelji Mirjana Samardžić, Sava Mrmak, Slava Ravasi; Dušica Manojlović, urednica programa za decu; Srđan Barić, kompozitor; Rade Martinović, snimatelj; voditelj Mića Orlović.

- Scenarista dr Miroslav Savićević; reditelj Nikola Lorencin

- Premijerno emitovano 01.03.1994, Redakcija za istoriografiju, urednik dr Miroslav Savićević i Obrazovno-naučni program, urednik Petar Savković

broj komentara 0 pošalji komentar