Evropa i Srbi: Jovica Trkulja, 1. deo intervjua

Jovica Trkulja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu predaje Politički sistem. Usavršavao se na Humbolt univerzitetu i na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.

Bio je predsednik Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta i šef Katedre za javno pravo Pravnog fakulteta. Od 2008. je član Senata Republike Srpske. Objavio je devet knjiga i veliki broj stručnih i novinskih tekstova.

Njegova interesovanja su široka: od kritičkog preispitivanja nasleđa marksističke filozofije i političkog sistema real-socijalističke države, preko korpusa pitanja iz oblasti demokratske tranzicije i konsolidacije post-komunističkih društava, do razmatranja izgradnje političkog identiteta zajednice na demokratskim i slobodarskim tradicijama.

Vojislav Laletin Vojislav Laletin

Gostujući u seriji RTS "Evropa i Srbi" profesor Trkulja, u prvom delu intervjua, govori o problemu autoritarne vladavine u Srbiji i ulozi intelektualaca u tome.

U svojim radovima, profesor Trkulja definišete našu političku realnost kao: "plebiscitarno-cezarističku vladavinu", a uveo je i sintagmu "ostrakizam intelektualaca" u političku teoriju. Šta pod tim podrazumevate?!

Između ostalog, profesor Trkulja govori i o tome da li su pojedini srpski intelektualci, bili i ostali, svojevrsni vazali i lakeji političkih moćnika, te da li je Srbija zemlja ketmana, s jedne strane, i prozapadnih "krstaša demokratije i ljudskih prava" sa druge...

Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin
Snimatelj: Fedor Munižaba
Montažer: Ljubomir Plavljanić
Realizacija: Jelisaveta Janić

broj komentara 0 pošalji komentar