Evropa i Srbi: Jovica Trkulja, 2. deo

U drugom delu intervjua za seriju RTS-a "Evropa i Srbi" prof. dr Jovica Trkulja govori o medijima i obrazovanju, kao i o odnosu Evrope prema procesu globalizacije.

Pored toga što je, u naučnom smislu, plodan autor, Trkulja je izuzetne rezultate ostvario i u sferi izdavačke delatnosti, najčešće u svojstvu urednika naših najpoznatijih izdavačkih kuća, ili edicija iz oblasti prava i politike.

Posebnu pažnju zavređuje činjenica da je kao urednik priredio "Izabrane spise Miodraga Jovičića" u 6 knjiga, "Sabrana dela Dragoljuba Jovanovića" u 16 knjiga, kao i "Sabrana dela Mihaila Đurića" u 11 knjiga.

U nastavku ragovora prof. dr Jovica Trkulja govori o ulozi pravosuđa u izgonu novinara i univerzitetskih nastavnika, poslednjih decenija, o tome da li je medijski mrak nestao posle 2000, ili su mediji u Srbiji i dalje transmisija politike, te da li se može, uopšte, govoriti o "nezavisnim medijima"?

Vojislav Laletin Vojislav Laletin

Kao univerzitetski profesor Trkulja vrednuje Humboltov i Bolonjski model visokog školstva i našu promovisanu Strategiju razvoja do 2020.

On objašnjava i svetski trend spajanja nespojivog: globalizacije demokratije i globalizacija totalitarizma.

Trkulja govori i o čuvenom govoru svog profesora Mihajla Đurića, tokom bombardovanja Srbije, kada je Đurić okarakterisao agresiju na našu zemlju kao "nasrtanje na samu ideju Evrope"...

Danas, ali i u periodu pre, kao i posle petooktobarskih dešavanja, profesor Jovica Trkulja se beskompromisno, kritički i javno angažuje, plaćajući, često, visoku cenu...

Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin
Snimatelj: Fedor Munižaba
Montažer: Ljubomir Plavljanić
Realizacija: Jelisaveta Janić

broj komentara 0 pošalji komentar