"Klimatski" Davos

Kojim pravcem ide svet?

Davos - ni manjeg grada, ni važnijeg mesta na svetu ove nedelje. Po 50. put za redom u švajcarskom gradu u Alpima održava se svetski forum koji okuplja najuticajnije političke i ekonomske lidere, kretaore globalnih tokova i pravaca - njih ukupno 3 hiljade.

Ove godine tema su klimatske promene koje godinama unazad se provlače kao važna karika održivog ekonomskog razvoja, kojem teži ceo svet, posebno razvijene zemlje.

Glavni "igrači" ovogodišnjeg Davosu su američki predsednik Donald Tramp i posebno medijima zanimljiva mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg.

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Očekuje se usvajanje manifesta koji bi obavezao svetsku elitu, poslovnu i političku da smanji emisiju štetnih gasova, ali istovremeno i da smanji jaz između siromašnih i bogatih koji je sve dublji.

Priča o Davosu je pre svega politička, jer je na jednom mestu veliki broj državnika, koji sa predstavnicima najvećih globalnih kompanija usmeravaju dalje tokove novca i razvoja.

Na Davosu Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji će govoriti na sesiji o Zapadnom Balkanu i imaće niz bilateralnih susreta sa političkim i zvaničnicima finansijskih organizacija.

O porukama sa Davosa, da li se i šta menja nakon skupa ispod "čarobnog brega" i na koji način to utiče na Srbiju - teme su Oka ekonomije.

Gosti su Zoja Kukić iz Digitalne Srbije, profesor Fakulteta FEFA Goran Pitić i Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, Instituta za meteorologiju.

Iz Davosa izveštava novinar RTS-a Bojan Brkić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar