Biseri i povelje - Nemanjići

Kulturno-umetnički program-Redakcija za kulturu i umetnost, pripremila je serijal minijatura pod imenom Biseri i povelje - Nemanjići. Serijal sadrži deset minijatura posvećenih različitim pričama o srpskom srednjem veku, o kojima će govoriti istoričari, istoričari umetnosti i arheolozi.

Gledaoci će imati priliku da čuju priču o jedinom sačuvanom ličnom predmetu Svetog Save, njegovom štapu, zatim priču o oružju i opremi srednjovekovnih junaka, o portretima vladara na freskama, diplomatiji koju su vodili Nemanjići, krunisanju Stefana Nemanjića, srednjovekovnoj muzici i instrumentima, kostimima i modi, stvaranju kulta i svetorodne dinastije, relikvijama koje je Sava doneo u Srbiju, o prestonici i dvorovima Nemanjića u Starom Rasu.

U serijalu učestvuju: dr Marko Popović, dr Smilja Marjanović Dušanić, dr Radivoj Radić, dr Bojan Popović, dr Ivana Perković, dr Andrej Vujnović, dr Danica Popović i dr Dragan Vojvodić.

Urednik serijala: Svetlana Ilić
Montažer: Miroslav Nikolov

Deseta epizoda: Stolno mesto Stari Ras

Prestonica prvih Nemanjića bila je u Starom Rasu. Međutim, postavlja se pitanje gde su bili dvorovi srpskih vladara, kako su izgledali, da li jedan od vladarskih dvorova bio na tvrđavi Ras, da li su bili palate ili obične kuće, ko je u njima boravio? Na ova i još mnogo drugih pitanja odgovore će dati arheolog dr Marko Popović koji je, više decenija, učestvovao u arheološkim istraživanjima Starog Rasa.

broj komentara 0 pošalji komentar