Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je koreograf Ronald Savković, povodom premijere baletske predstave "Hazarski rečnik-lovci na snove" koja će u Narodnom pozorištu premijerno biti izvedene 19. maja.

Jedan od najzvučnijih filmova u trci za 71. Zlatnu palmu je "Crni čovek klana". Reč je o ostvarenju Spajka Lija  koje je zbog teme i nastupa slavnog američkog reditelja, podiglo najviše prašine na Krozaeti. Sandra Perović se tim povodom  javlja iz Kana.

Trinaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA svečano je obeležila Dan arhitekture u u Galeriji RTS-a izložbom "Arhitektonično" koja predstavlja najznačajnija dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka, kroz život i rad jednog od najuglednijih arhitekata - Ivana Antića.

Počeo je 12. Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!". Do 23. maja u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Kragujevcu. Učestvovaće više od 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz petnaestak zemalja.

U galeriji Artget predstavljena je knjiga Suština milosrđa - Razmišljanja o Šekspiru'' Pitera Bruka, koju su zajedno objavili Kulturni centar Beograda i izdavačka kuća Klio.

U Kolarčevoj zadužbini je solistički koncert održala sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. Nastupila je sa sa gošćama, u pratnji umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" .

''Izuzetni parovi Srbije'' naslov je knjige čiji su autori Neda Todorović, Radmila Stanković i Goranka Matić. Monografija je objavljena u ediciji Druga strana istorije i predstavljena u Muzeju Cepter.

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba slika Izložba dela Mikana Aničića "Dvorski portreti bez kralja" koja domaćoj javnosti predstavlja 28 slika ovog renomiranog stvaraoca naklonjenog metafizičkom i fantastičnom slikarstvu.

U Kolarčevoj zadužbini je solistički koncert održala sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. Nastupila je sa sa gošćama, u pratinji umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Realizacija: Sanja Redžić
 

 

broj komentara 0 pošalji komentar