Kulturni dnevnik

Ovih dana biće objavljen program 32. Festivala Budva-grad teatar, koji je ambiciozniji od nekoliko prethodnih izdanja. Tim povodom je naša gošća Milena Lubarda Marojević, direktorka ovog značajnog mesta okupljanja umetnika iz regiona.

U Domu omladine Beograda otvorena je izložba fotografija "Crveni univerzitet Karl Marks - pola veka zauvek" Tomislava Peterneka. Izloženi dokumenti govore o tome kako su izgledale studentske demonstracije u Beogradu u junu 1968. godine zabeležene aparatom učesnika i svedoka ovih događaja.

Glumci Renata Ulmanski i Predrag Ejdus dobili su Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. Ejdus je nedavno bio naš gost, sada za Kulturni dnevnik govori dobitnica ovog značajnog priznanja.

U Muzeju grada Beograda Italijanski institut za kulturu i Izdavačka kuća "Klio"  organizovali su razgovor o knjizi Gradovi Balkana, gradovi Evrope  koju su priredili italijanski istoričari Armando Pitasio i Marko Dogo.

U Biblioteci Matice srpske počeo je Dvanaesti međunarodni skup "Biblione". Do 9. juna u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Biblioteke Matice srpske biće razmatrana tema ovogodišnjeg skupa - Rukopisna i stara štampana knjiga. 

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba Slavoljuba Caje Radojčića na kojoj je predstavljeno petnaestak skulptura malog formata, izrađenih u bronzi koje do sad nisu izlagane u Beogradu.

U rimskom  Koloseumu organizovana je specijalna projekcija filma "Gladijator" uz muziku iz filma koju je izveo sinfonijski orkestar sa 200 muzičara. Specijalni gost ovog muzičko-filmskog spektakla bio je glumac naslovne uloge Rasel Krou.

Pratimo evropsku turneju Hora RTS kojim rukovodi dirigent, maestro  Bojan Suđić.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Montažer: Branislav Popović
Realizator: Sanja Redžić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar