Kulturni dnevnik

Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti obeležava 50 godina postojanja izložbom slika "Nedeljko Gvozdenović: u potrazi za apsolutnim slikarstvom", koja je najavljena kao prvi sveobuhvatniji prikaz radova tog umetnika od njegove poslednje retrospektive u Beogradu 1970. godine.

Koncertom Nenada Đukića i Aurora Bal u Katedrali Blažene Djevice Marije, završen je ovogodišnji 18. međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum. Posle moskovske premijere, 4. jula u Jugoslovenskoj kinoteci počinje festival Dani ruskog filma u Srbiji. Festival će otvoriti delo režisera Pavela Drozdova Nećemo se pozdraviti.

U Vili Stanković u Čortanovcima, u okviru 5. Novog tvrđava teatra publika će moći da vidi šest predstava. Večeras je izvedena predstava Šuplji kamen, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Festival Kalemegdanski sutoni slavi jubilej - svoje 50. izdanje - na tri različite lokacije u Beogradu. U okviru festivala večeras je nastupio Ansambl Renesans.

U Parizu se nalaze neki od najvećih muzeja sveta, ali ljubitelji umetnosti slike mogu pronaći i na zidovima grada. Čuveni, a anonimni ulični umetnik, poznat kao Benksi, oslikao je grad porukama posvećenim migrantskoj krizi.

U najoštrijoj konkurenciji najvećih gradova sveta i najelitnijih kulturnih i obrazovnih institucija, Studio-Laboratorija izvođačkih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu osvojio je organizaciju IFTR kongresa. O njemu govorimo sa našom gošćom, Ivanom Vujuć.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija...

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Maja Mandić
Montaža: Branislav Popović

broj komentara 0 pošalji komentar