Oko magazin: Crna Gora - ima li ovde Srba?

Kako je biti Srbin u Boki, kako podno Lovćena, kako u Podgorici

Skoro trećina stanovnika Crne Gore su Srbi a još uvek je u najmlađoj evropskoj državi više govornika srpskog nego crnogorskog jezika. Uprkos tim podacima sa poslednjeg popisa ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori daleko je od ravnopravnog ne samo sa Crnogorcima već i sa nekim mnogo manje brojnim manjinskim narodima.

"Ja nisam mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan narod koji se podelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo!", rekao je patrijarh srpski Irinej. Dodao je da ga trenutno stanje Srba u Crnoj Gori podseća na stanje Srba u Hrvatskoj u doba fašizma.

Kako se ova patrijarhova izjava tumači među Srbima a kako među Crnogorcima u Crnoj Gori? Proveravali smo kako je biti Srbin u Boki, kako podno Lovćena, kako u Podgorici.

U Oko magazinu podsećamo vas i na mogućnost upotrebe ćirilice na internetu ali i na to kakav je četvorostruki evropski prvak u vaterpolu na suvom, sa britvom u ruci.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]