Kulturni dnevnik

Gost kulturnog dnevnika je jedan od naših vodećih savremenih pisaca, dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić, koji je objavio knjigu "Bratstvo po mrlji" sačinjenu od eseja i kolumni u kojima ukazuje na svakodnevne političke pojave u Srbiji.

U Galeriji 73 otvorena je izložba četiri slovačka umetnika: jednog od najznačajnijih predstavnika kovačičke naive Jana Knjazovica, njegove ćerke Ane i unuke Nataše, kao i slike i skulpture slovačkog naivnog umetnika Jana Krlička.

Pod ovogodišnjim sloganom Sanjaj plavo, na Nišvil džez teatarskom festivalu izvedena je i predstava "Nacionalna čarolija" Nacionalnog teatra iz Bukurešta, dok je najavom programa "Prijatelji Šabanu" počela i muzička uvertira 24. izdanja Nišvila.

U okviru priprema Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. i sve većim fokusom stučne i kulturne javnosti na Petrovaradinsku tvrđavu, počela je sa radom prva Međunarodna letnja akademija na temu upravljanja istorijskim gradskim predelima. Novi izazovi, trendovi i pristupi u upravljanju istorijskim gradskim jezgrima, bili su tema programa "Divan".

Izgubljene fizički, u metežu prve slave ili kasnijeg života, osamnaest kratkih priča Frensisa Skota Ficdžeralda, jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka, otkrićem i objavljivanjem u zbirci "Umrla bih za tebe" posle više od 70 godina od njegove smrti, pružaju nov uvid u razvoj ovog književnog simbola jedne generaciju i svu raskoš njegovog talenta.

Zgrada Poštanske štedionice Ota Vagnera na bečkom Ringu već više od sto godina deluje kao arhitektonski i turistički magnet. Izložba otvorena u  Muzeju primenjene umetnosti odaje počast ovom spomeniku avangarde kao objektu gde je prvi put u modernoj arhitekturi funkcija transformisana u ukras.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Marija Soldatović
Montažer: Tijana Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar