Putevi rimskih imperatora: Na kapiji Singidunuma

Emisija iz serijala "Putevi rimskih imperatora" nosi naziv "Na kapiji Singidunuma" i posvećena je rimskom Singidunumu.

Ragovi duge istorije grada zasnovanog pre više od dva milenijuma na bregu iznad ušća Save gotovo da i nisu više prisutni u liku savremenog Beograda. Retka su evropska stara urbana središta dugoga trajanja koja su u svojoj istoriji toliko puta rušena i ponovo građena kao što je to slučaj sa gradom čijim ulicama svakodnevno prolazimo. Grad na Dunavu - velikoj evropskoj reci, koja je često razdvajala države i narode, doživljavao je sudare civilizacija kroz rušenja zatečenog i izgradnju novog, bitno različitog od prethodnog. Stare urbane strukture sa svojim zdanjima iščezavale su pred novim građevinama ne ostavljajući tragove kontinuiteta. U procesima urbanizacije novoga vremena nisu ostali pošteđeni ni tragovi ranijih epoha, pohranjeni u slojevima zemlje pod savremenim gradskim tkivom.
Narator emisije dr Marko Popović pričom o rimskom Singidunumu sastavlja izgubljenu sliku ovog davnog antičkog grada.
U emisiji učestvuju: dr Ivana Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta, dr Vesna Bikić, naučni savetnik Arheološkog instituta i dr Slavica Krunić, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda.
Emisija sadrži snimke dronom, kao i arhivske materijale i fotografije: Radio-televizije Srbije, Muzeja grada Beograda i Kreativnog centra.
Urednik: Svetlana Ilić
Narator i stručni konsultant: dr Marko Popović
Snimatelj zvuka i dizajn zvuka: Srđan Bajski i Nebojša Dragićević
Dron operator: Vladimir Ivanović
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Marko Dragojević
Reditelj: Ivana Stivens

repriza, 26. jun u 00:05 i 08:05 

broj komentara 0 pošalji komentar