Pupinova bajka

Neiscrpni izvor energije i nadahnuća koje je posedovao Mihajlo Idvorski Pupin, nikada ne prestaju da nas zadivljuju. Odakle to nadahnuće dolazi i šta ga je pokretalo?

Dete svoga doba, on u sebi sjedinjuje impulse tehnološke revolucije koja se odvijala u Evropi i Americi i buđenja srpskih oslobodilačkih težnji, u nekoliko uzastopnih ratova. Njegov život je ostvarenje svega onoga što se zvalo srpski - američki san. Život ispunjen radom, borbom i uspesima, u punoj meri je iskazivao, moglo bi se reći, sve vrline srpskog genija, zapadnog tipa. Ogromna snaga arhetipa, uz božansko nadahnuće, jeste ono što čini genija. Po ostvarenosti i veličini, budući da takvih ljudi danas bolno nedostaje, njegov nam život liči na bajku.

Velike krize rađaju velike ljude. Uvek su nalazili svoj put. Takav je bio i Mihajlo Pupin, čija veličina nije ležala samo u oblastima tehničkih dostignuća, već i politike i kulture. Pripadao je verodostojnoj srpskoj eliti kraja 19. i početka 20. veka, kada se ponovo rađala srpska država. Borba za interese Srbije dala je pečat celom njegovom životu.

Inspirisani njegovim patriotizmom i delom, grupa entuzijasta predvođena Aleksandrom Ninković-Tašić, tokom prošlih godina, stvorila je originalnu interaktivnu izložbu, koja je po broju posetilaca, premašila sva očekivanja i pokazala da se u Srbiji još uvek cene snažne ličnosti koje imaju inicijativu i znaju da kristališu sve vrednosti naroda iz koga potiču. Pupin, patriotizmu danas vraća autentični sjaj. Ovo putovanje kroz život i delo Mihajla Pupina, govori da su vrednosti koje je on nosio još žive, poželjne i ostvarive.

Glume: Filip Tašić, Svetlana Labus, Dragan Vučelić a narator je Aleksandra Ninković-Tašić.

Urednik je Ivana Kovačević a reditelj Dragan M. Ćirjanić

Repriza, 16. decembar u  13:14 i 10:05

broj komentara 0 pošalji komentar