Stranac u Srbiji- Monika Piker

Ranka Jakšić, autorka i urednica serijala dokumentarnih emisija "Stranac u Srbiji", nastavlja da prati život stranih državljana u Srbiji.

Svakodnevna poslovna putovanja iz države u državu, s kontinenta na kontinent, odavno su jedan od načina na koji živi ovaj globalni svet. I dok se vreme sve više ubrzava, mnogi pokušavaju da mu doakaju i naprave drugačiju i bolju organizaciju života kako bi uspeli što više da dobiju za sebe: za poslovni i privatni život. Takvi ljudi predstavljaju oličenje ovog vremena, a neki od njih su u svoje životne puteve uklopili i Srbiju, kao što je to uradila Austrijanka Monika Piker.

Monika Piker je doktor istorije umetnosti. Diplomirala je i na Fakultetu za slovenske jezike. Govori sedam svetskih jezika. Posao bankara, supruga Aleksandra, nalagao je stalne selidbe, te je porodica živela u Austriji, Rusiji, Poljskoj, Kazakstanu i Srbiji. U svakoj od ovih zemalja Monika Piker je uspevala da radi i podiže svoje troje dece. U Moskvi je predavala na Univerzitetu Lomonosov, u Varšavi na Geteovom institutu, u Almatiju na Nemačko-kazakstanskom univerzitetu, u Beogradu na institutima za jezike. Pošto su deca porasla i otišla na studije, Moniki je ostalo više slobodnog vremena za sebe. Danas je njeno sedište u rodnom Salzburgu gde je osnovala kompaniju "Aletheia" i bavi se različitim disciplinama u tri dražave na dva kontinenta: u Austriji, Srbiji i Kazakstanu. U Austriji drži javna predavanja o Kazakstanu, o načinu života i ekonomiji zemlje. Tu radi i u organizaciji "Biznis mama", a bavi se i interkulturalnim programom na Univerzitetu u Kazakstanu. Takođe je član "Ženske biznis asocijacije" u Salzburgu. Svoja znanja iz oblasti današnjih novih disciplina, kao što je tim biznis koučing, prenosi mladima u Beogradu, Salzburgu i Almatiju, a po pozivu drži predavanja i u drugim zemljama.

broj komentara 0 pošalji komentar