Ко су победници Међународног бијенала уметности минијатуре

Петнаести Међународни бијенале уметности минијатуре – највећа и најобухватнија изложба малог формата, светској јавности биће представљен 6. јуна у Модерној галерији Културног центра у Горњем Милановцу. Гран при бијенала добио је Зоран Богдановић, уметник из Аустралије.

У конкуренцији радова више од 420 аутора из тридесетак земаља, Богдановићу је додељено ово признање за скулптуре Daily samples / Sunset, Daily samples / Sunny Day – Еманципована форма, Освајање простора.

За разлику од свих претходних манифестација, због пандемије коронавируса, отварање Бијенала биће скромније, а посетиоци изложбе морају да се придржавају превентивних мера које прописује Министарство здравља Републике Србије.

Одржавајући квалитет и кредибилитет манифестације, организатор изложбе Културни центар овога пута представиће 689 радова које потписују 423 аутора из 27 земаља света.

Селекциона комисија у саставу: Божидар Плазинић, председник, Сања Филиповић и Ђорђе Станојевић, за изложбу је одабрала само оригиналне радове, настале у последње две године, оцењене као дела високог уметничког и професионалног домета.

На позив организатора, у оквиру велике поставке, биће изложени и одабрани радови 12 уметника – учесника Бијенала минијатуре из Русеа (Бугарска). Селекцију је направила Елена Великова.

Према одлуци жирија 15. Међународног бијенала уметности минијатуре, који су чинили: Моника Милер (председница) из Немачке, Софија Јечина (Русија) и Божидар Плазинић (Србија), додељено је и седам првих награда у различитим дисциплинима.

Прву награду за сликарство добио је Николај Бузов из Бугарске за рад Хексафлексагон VI, Хексафлексагон VII, за графику је награђена Јоана Пападимитрију из Велике Британије за Поглед, Исцељење, а за скулптуру Драгана Којић из Србије за рад Издизање 1, Издизање 2.

Прва награда за цртеж припала је Бранку Раковићу из Србије за радове Чиста душа и Природа.

Прва награда за примењену уметност додељена је Растку Ћирићу из Србије за Light for life, лауреат награде за фотографију је Танасис Раптис из Грчке за Акт 1, Акт 2, а прва награда за интермедију додељена је Милици Јанковић из Црне Горе за Promissed land, Presence in white.

Похвале је добило седморо аутора из Србије – Ирена Кузмановић за сликарство, Јелена Средановић за графику, Младен Маринков за скулптуру, Сандра Никач за цртеж, Сања Девић за примењену уметност, Дубравка Лазић за фотографију и Слободанка Милошевић у категорији интермедијалних радова.

Добитник гран прија добија 1.500 евра, а вредност седам равноправних првих награда износи 500 евра.

Награђени радови улазе у Збирку Бијенала (новчана награда подразумева откуп рада), а изложбу ће традиционално пратити каталог. Издање је двојезично, укоричено тврдим повезом и у димензијама експоната (10 x 10 цм).

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. мај 2020, 22:37) - Jovo [нерегистровани]

бијенале ?

Биенна́ле bi = 2 , ennale ( annuus ) = godina , sto bi znacilo u prevodu umetnicka priredba svake 2 godine a nikakvo bije i bijenje .