Упозоравајући плакати Мирка Илића пред београдском публиком

Ангажовани плакати познатог графичког дизајнера и илустратора Мирка Илића, чија тематика упозорава на опасност од пандемије, после Њујорка, Загреба и Љубљане, могу се видети и у Београду.

Гостујући недавно у емисији на #AloneTogether платформи Културног центра „Град“, Мирко Илић је напоменуо да су његови плакати на самом почетку лепљени на герилским, неофицијелним местима.

„Мислио сам да ће тако привлачити много више пажње него да буду на официјелним местима где се све остало рекламира. Плакати су завршили чак и на Инстаграму Дејвида Берна. Употребио сам типографију Николе Ђурке, дизајнера из Хрватске, вероватно једног од најбољих дизајнера типографије у Европи“, наводи Илић. 

Плакати могу да се виде у ширем центру града, као и у београдским баровима и клубовима који су се прикључили акцији.

Мирко Илић каријеру је почео 1975. године као аутор стрипова у загребачкој групи „Нови квадрат“, када почиње да објављује и илустрације у Студентском листу, Полету, Питањима, Старту и Данасу.

У Југославији и Европи илустровао је и плакате, омоте грамофонских плоча и стрипове, а 1986. преселио се у САД. Тамо је радио као илустратор за неке од најзначајнијих часописа и новина.

Био је уметнички директор магазина Time и New York Times Op-Ed pages 1991. године, затим основао "Mirko Ilic Corp” студио за графички дизајн, 3Д компјутерску графику и титлове за филм.

Добитник је и бројних награда, међу којима су: Society of Illustrators, Society of Publication Designers, the Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design и друге.

Коаутор је неколицине књига о дизајну, а његови радови појавили су се у више од 200 књига и 500 часописа.

Њујоршки музеј МоМА откупио 38 његових радова и уврстио их у своју сталну збирку.

Познати дизајнер често је и гост Београда и Србије где је сарађивао на више пројеката, више пута излагао и одржао бројна предавања и разговоре о графичком дизајну.

Емисије #AloneTogether можете пратити сваког викенда на онлајн платформи, од 21 час на каналима КЦ Град, а програм је посвећен промоцији уметности и културе кроз разговоре са цењеним уметницима и ствараоцима из разних градова и из разних области стваралаштва.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мај 2020, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Дело

Све што Мирко Илић обради својом графичком имагинацијом постаје дело опште вредности.

(уторак, 26. мај 2020, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

kovid19

Totalan haos i neznanje omogucava kreativno delovanje. U pocetku je bilo receno da Virus moze da opstane u vazduhu nekih 10 minuta a sada se prica sasvim nesto drugo i govori o drugom talasu a kako je to moguce jedino cinjenicom da svaki covek nosi u sebi Virus koji pocinje da deluje zavisno od imunog sistema koji slabi u zimskom periodu zbog cestih prehlada sto medicina samo konstatuje i nemocna je bez lekova i to objasnjava cudno ponasanje nadleznih koji su u toj igri nemocni.