Читај ми!

Откуд венчанице у музеју и како је Готје од моде направио уметност

У Музеју савремене уметности у Београду у току су последње припреме изложбе „Љубав је љубав: Радост венчања за све, Жан Пол Готје“. Поставка која садржи 38 венчаница високе моде, биће отворена онлајн 28. новембра, и трајаће до 14. фебруара. Посетиоци ће долазити у групама у складу с прописаним епидемијским мерама.

Венчанице са изложбе, на модним ревијама имале су привилегију да виде ретке повлашћене званице. Али изложба „Модни свет Жана Пола Готјеа: Од тротоара до модне писте“ у 12 градова света, привукла је више од два милиона посетилаца и оборила све рекорде догађаја те врсте.

 

Београдска изложба је њено финале и доноси осам венчаница као светску премијеру.

„Важно је да изложба шаље снажну друштвену поруку о потреби поштовања разноликости и толеранцији. То је карактеристично за читав Готјеов рад. Увек је позивао све на модне писте, без обзира на верско уверење, сексуалну оријентацију, пол, фигуру“, каже Тијери Максим Лорио, кустос изложбе.

Готје пола века диктира трендове високе моде.

Мењао је свет, облачио познате, обесмишљавао предрасуде, промовисао културну разноликост, рушио клишее, шокирао.  

Од тренутка када је најављена ова београдска изложба није било равнодушних.

На једној страни стизале су одушевљене реакције због свега што овде можемо да видимо, на другој питања: „Због чега хаљине у музеју?“

„Крајње време је било да почнемо да уметност гледамо на један шири начин, како и јесте. Једна оваква изложба Готјеа није само висока мода. То је једноставно уметност“, рекао је Виктор Киш, В.Д. директора Музеја савремене уметности.

„Зато што никада нисмо имали приступ тој одећи, јер ту прилику имају само званице на модним ревијама, глумице сa А листе, колекционари, клијенти,... Чак и они виде изблиза само на неколико минута оно што је стварано месецима. А посао модног креатора, у овом случају Готјеа, сличан  је раду визуелних уметника", додао је кустос Лорио.

Готје на јединствен начин показује да је мода облик уметности. Имамо прилику да се у то уверимо.