Читај ми!

Миодраг Драгичевић о Глоговцу: Поред „Моцарта глуме" не можете да оманете

Први добитник награде „Небојша Глоговац" је Миодраг Драгичевић. Награда која је ове године уручена први пут, припала је младом глумцу за изузетну уметничку креацију, у тумачењу улоге Каспара у истоименој представи.

Награду која носи име покојног глумца и некадашњег првака драме Југословенског драмског позоришта, тај театар установио је у знак сећања на Небојшу Глоговца.

„Памтићу сигурно ту његову енергију, ту његову непосредност, тај његов шарм... Ту његову превелику присутност, а опет... Некако ненаметљиво и опуштено је ту, а плени и просторију и кадар, и даје глумцу да буде што бољи. Просто, поред једног Моцарта глуме не можете да оманете ни реплику, ни осећање, ни ништа", рекао је Драгичевић. 

Глумац додаје да је од Глоговца добијао савете током заједничког рада.

„Давао ми је савете о томе како се понашати у одређеном кадру, кад је камера из овог или оног угла, како да се поставим... Давао ми је савете о томе да су то две различите врсте глуме - позоришна и филмска. Да је потребна истина која је једнака и позоришту и ТВ формату... Саветовао ме је и како се игра крупни кадар, како тотал", испричао је млади глумац.

Каже да се одмах сетио чувеног глумца, када су га обевестили да је добио награду која носи име Небојше Глоговца, и тога да му је рекао да му је пријао заједнички рад.

„То ми је много значило, некако ми је дао неку подршку и ветар у леђа, и надао сам се неком следећем снимајућем дану, следећем пројекту, али ето, нисам га дочекао", каже Драгичевић.

Драгичевић је за улогу у представи Каспар добио неколико признања.

„Некако се све поклопило - да је и публици лепо, и да смо се ми баш доста дали у тај текст. Није нимало лак - Петар Хандке, нобеловац, када смо први пут сели за сто и отворили текст нисмо знали с које стране да га брусимо, како се ради то... Али онда нас је кроз процес Милош Лолић, онако добро водио. Ја сам био добро поткован, био сам на класи моје професорке Биљане Машић, без које мислим да све ово моје умеће, и ово што показујем на сцени, наравно да је потребан таленат, али да нисам имао некога ко ће да ме поткује неким глумачким елементима, мислим да ни ове награде не би дошле, ни улоге на ТВ-у а ни позоришне", испричао је глумац, кога, између осталог, познајемо са ТВ екрана и из улога у филму Чизмаши, и у серијама Јутро ће променити све, Војна академија, Пет.