Читај ми!

Упркос пандемији, највећи конкурс за културу у историји Новог Сада

У циљу подстицања укључивања локалне и националне сцене у пројекат „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ и употпуњавања програма за годину титуле, конкурсна комисија је од укупно 308 пристиглих пријава на протеклом конкурсу одобрила 111 пројеката, у вредности од 185.449.394 динара. Комплетна листа пројеката којима су одобрена средства на овом конкурсу налази се сајту Европске престонице културе.

Улажући највећа средства икад у један конкурс из области културе у Српској Атини, Фондација "Нови Сад – Европска престоница културе" је кроз овај отворен позив употпунила укључивање свих новосадских установа културе у програм 2022. године, притом опредељујући највећи део средстава (60 одсто) за ванинституционалну сцену, са 76 подржаних пројеката.

Кроз резултате четири конкурса расписаних од 1. децембра до 12. фебруара, пројекат културе од националног значаја оснажио је и интернационализацију сцене укључивањем још 33 европска партнера са којима ће се Нови Сад представити као Европска престоница културе.

"Захваљући напорима свих актера у култури, чудо је шта постижемо у времену пандемије коронавируса. Наша крилатица За нове мостове је водиља у повезивању две различите обале: подршке сцени, у најтежим околностима у протеклој години, са припремом и представљањем програма 2022. године", рекао је је директор пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе", Немања Миленковић.

"Као што смо прошлогодишњим улагањем од 70 милиона динара кроз пројекте Уметници.Сад!, Калеидоскоп културе и Дочек радили на подршци новосадској уметничкој сцени, тако ћемо и после овог рекордног конкурса наставити да улажемо у културу кроз нове јавне позиве за употпуњавање специфичних делова програма, конкурса за обележавање и конкурса за овогодишњи Калеидоскоп културе", истакао је Миленковић.

Пројекте је одабрала конкурсна комисија на челу са председником комисије др Владимиром Гвозденом – професором Универзитета у Новом Саду и члановима комисије у саставу: Зорица Шијак – в.д. начелница Градске управе за културу Града Новог Сада; Стеван Дивјаковић – композитор; Владимир Маринковић – руководилац Француског института у Новом Саду и др Алпар Лошонц – дописни члан САНУ и професор Универзитета у Новом Саду.

Комисија је приликом оцене водила рачуна о општим принципима развоја програма наведеним у распису конкурса, као што су иновативност, европска димензија, развој публике, одрживост и усклађеност са програмским наративом.

Према речима чланова комисије, протекли конкурс још једном је потврдио да је Нови Сад заиста град културе.