Читај ми!

Документарци о ДАДОВ-у и КСТ-у у ревијалном програму 67/68. Мартовског фестивала

У оквиру програмске целине "Домаћа панорама" овогодишњег Мартовског фестивала, 20. априла од 13 часова у Великој сали Дома омладине Београда, биће приказани документарни филмови о две култне београдске институције: Омладинском позоришту ДАДОВ и Клубу студената технике.

Документарни филм Један живот, један сан (2021, 32' 46'') у режији Марка Челебића, о легендарном београдском позоришту за младе ДАДОВ, које у континуитету ради још од 1958. године, имаће светску премијеру на Мартовском фестивалу.

Филм је снимљен у извршној продукцији позоришта ДАДОВ, а продуцент је Миљана Мијовић.

Многе државе, читава царства и покрети, ретко су успели да постигну непрекидни рад и живот у трајању од преко 60 година. Управо тиме може да се похвали једно омладинско, алтернативно позориште, под криптичним и тајанственим именом – ДАДОВ (Драмски Атеље Дома Омладине Врачара).

Ентузијазам, дружење, љубав према игри и страст према маштању трају већ дуже од пола века. И, да будемо искрени, крај се не назире.

Марко Челебић рођен је 1995. у Новом Саду. Дипломирао је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Душана Петровића и асистенткиње Ане Томовић, као најбољи студент у генерацији.

Режирао је више студентских представа, као и представе у Српском народном позоришту у Новом Саду, УК "Вук" и ДАДОВ-у. Демонстратор на ФДУ код професора Д. Михајловића (позоришна режија и медији). Од 2019. уредник је програма у ДАДОВ-у.

Документарни филм "КСТ-65" (2020, 53' 37'') у режији Зорана Буловића, снимљен је поводом 65 година постојања Клуба студената технике. Садржи богату докуметарну грађу о овом легендарном београдском клубу, као и интервјуе са преко тридесет познатих личности (Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, Рада Ђуричин, Арсен Дедић, Бора Ђорђевић, Радош Бајић, Жика Јелић, Пера Џо...) и са члановима клуба.

Саговорници се присећају историјата клуба, али и говоре о неким прошлим временима, култури, науци, филму, позоришту, музици...

Ауторски тим који је радио на филму чине: Зоран Буловић, Владимир Јеленковић, Михаило Михаиловић, Горан Шакота, Пеђа Ристић, Петар-Пеца Поповић.

Зоран Буловић рођен је у Београду 1950. године. Током студија Електротехничког факултета (1970-1977) био је активан цлан КСТ-а. Члан продукције Научног програма ТВ Београд од 1980. до 1990. године. Последњих 25 година продукцијом се бави кроз делатност приватног студија, који је реализовао бројне домаће и међународне телевизијске пројекте.

Двоструко издање Мартовског фестивала

Од 19. до 25. априла 2021. године, у Дом омладине Београда, одржаће се 67. и 68. издање Мартовског фестивала

Један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету ове године трајаће дуже – седам дана, а публици ће представити богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм – категорија за коју постоји и међународна селекција.

Биће приказана комплетна прошлогодишња такмичарска селекција, као и филмови одабрани у такмичарски програм на основу новог конкурса. Такође, биће додељене фестивалске награде и за 67. и за 68. издање фестивала.

Поред такмичарског, Мартовски фестивал имаће традиционално и богат ревијални филмски програм подељен у целине "Светска панорама", "Регионална панорама" и "Домаћа панорама".

Публика ће имати прилику да погледа филмове који су победници великих светских фестивала, домаће, регионалне и светске премијере, дела значајних домаћих и међународних аутора, као и селекције остварења са значајних европских фестивала краткометражног филма у Клермон Ферану, Драми и Берлину.

Цена улазница остаје иста је као и до сада – 200 динара, док студенти филмских академија уз индекс могу бесплатно да посећују пројекције.