Читај ми!

Изложба „Више од игре“ – како су изгледале играчке када није било електронике

У Културном центру Кикинда, у сарадњи са крушевачким Музејом, отворена је изложба играчака које су обележиле дечју игру током претходних стотинак година. Овом изложбом започела је кикиндска манифестација „Поздрав пролећу“, која ће бити у измењеном формату.

Свако време има своје дечије игре, и свака играчка је на свој начин детињство учинила лепим. То је једна од порука изложбе под називом „Више од игре“ у Културном центру Кикинда, а у сарадњи са Народним музејом из Крушевца.

„Идеја није да супростављамо некадашње детињство и ово сада, зато што ми имамо једно предубеђење да смо се ми најбоље, најлепше играли, да су наше играчке супер, да су наше игре потпуно друштвене и да ова данашња деца не умеју да се играју. И ова данашња деца умеју да се играју, без обзира што то нама изгледа другачије и рачунарске игре су игре“, каже Александра Гвозденовић, аутор изложбе.

Уз приказане играчке у каталогу је описано двадесетак игара које су се играле од педесетих година прошлог века до данас.

„Ми смо хтели да је повежемо са нашом манифестацијом 'Поздрав пролећу' и било речи да ће бити у оквиру манифестације. Међутим, пошто је ситуација таква, каква јесте ми смо послали дописе школама тако да ће у току недеље деца долазити у неким преподневним сатима и погледати изложбу“, наводи Тања Ножица, директорка Културног центра Кикинда.

У околини Кикинде се чува традиција старих игара, па се тако у Мокрину одржава манифестација „Сељачки парти“ где се приказује како је изгледала забава и игре у времену када није било електронских уређаја.