Читај ми!

Југ Радивојевић: Уз јак ансамбл Београдско драмско позориште иде ка европском тржишту

Само у априлу у Београдском драмском позоришту било је пет премијера. Боље дане пред театрима уз јачу сарадњу међу позориштима, најавио је директор БДП-а, Југ Радивојевић.

Није било једноставно организовати пет премијера у измењеним околностима које је условила пандемија. 

„То је резултат једногодишњег рада. Мислим, и колико памтим, незапамћено је, не само у Београду, већ и у региону па и шире, да у једном месецу се догоди пет великих премијера", рекао је, гостујући у Београдској хроници, директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић.

Радивојевић је додао и да су у позоришту имали срећу са „попуштањем короне", да је један део запослених прележао ковид 19, а и да се велики део ансамбла вакцинисао, што је, како каже, дало резултате.

У Београдском драмском позоришту ангажована су популарна глумачка имена међу којима су Милош Биковић, Бранка Катић, Андрија Кузмановић, Мирјана Карановић, Марко Гверо, Вања Ненадић...

„Интерес Београдског драмског позоришта је био да постане један од најзначајнијих театара у региону, са јасном амбицијом и аспирацијама ка европском тржишту. Мислим да је то препознато и код млађих генерација и код ових који су већ у годинама када су осведочени уметници", каже Радивојевић и наглашава да се успело у намери да се формира јак ансамбл, рачунајући и редитеље из држава региона.

„То је био мој први и најважнији задатак, који је био и најтежи, али када оформите тим људи који вас може пратити у том смислу, онда су резултати неминовни", сматра Радивојевић.

Београдско драмско позориште учествује и на фестивалу „Наши дани" у Новом Саду.

„Ми смо направили једну споразумну сарадњу са Српским народним позориштем у Новом Саду, и са новосадским позориштем ‘Ујвидеки Синхаз' које већ годинама остварује изванредне резултате, и очитава се у томо што смо ми сада са пет представа од 7. до 12. маја у СНП-у, а у септембру са пет представа гостујемо и у ‘Ујвидеки Синхаз'", објаснио је Радивојевић.

Додаје да се тако, и у октобру и новембру од тих театара очекују узвратне посете. Каже да су „Наши дани" - празник театра са изванредним насловима, и да се нада да ће таква сарадња у будућности бити континуирана.