Читај ми!

Мај - време је за Београдски месец фотографије

Пето издање Београдског месеца фотографије одржава се од 8. маја до 3. јуна на 15 локација. Током трајања манифестације биће представљени радови око 50 аутора из 15 земаља, у око 20 изложбених целина.

Београдски месец фотографије је први пут организован 2016. године, а овогодишње издање oрганизациони тим манифестације je посветио свима онима који су угрожени хаосом изазваним епидемијом ковида 19, онима који више нису са нама, али и свима који се труде да нам живот учине могућим и лакшим.

Покретач Београдског месеца фотографије је шпански фотограф Давид Пожуд који се пре осам година доселио у Београд и почео да организује изложбе по разним местима, па је на крају отворио и сопствену галерију.

Пожуд каже да је на идеју дошао боравећи на Фестивалу фотографије у Паризу 2014. и 2015. године.

„Један од циљева нашег фестивала од самог почетка, и у томе сваке године успевамо све више, је да дамо видљивост српским фотографима и у иностранству. Зато и сарађујемо са страним фестивалима, шаљемо им наше фотографије и примамо њихове фотографе овде. Знамо да финансијска ситуација није сјајна, али бар дајемо видљивост српским фотографима у иностранству“, наглашава Давид Пожуд.

Манифестација је отворена групном изложбом у Кући легата и биоскопу „Балкан“.

У Конаку кнегиње Љубице, 9. маја биће отворена изложба На морском светлу шпанске ауторке Еспе Понс, истог дана у Графичком колективу публика ће моћи да види радове Александра Славковића Србија – лепа и слепа, као и радове британског уметника Гребоа Греја на изложби Загреби испод површине.

У Алтернативном уметничком простору „Квака 22“, још 4. маја је отворена је изложба Имреа Сабоа Државничка сахрана, сахрана једне државе.