Читај ми!

Љиљана Благојевић добитница награде „Павле Вуисић“

Овогодишња награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима иде у руке глумице Љиљане Благојевић, наводи у саопштењу Удружење филмских глумаца Србије.

Награда која се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарне филмске историје о добитнику, биће по традицији уручена на отварању Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма „Филмски сусрети“ у Нишу.

Љиљана Благојевић је на филму дебитовала 1978. године епизодном улогом у филму Бошко Буха редитеља Бранка Бауера, а своју прву главну улогу остварила је у филму Емира Кустурице Сјећаш ли се Доли Бел (1981).

До сада је снимила више од 50 филмова.

Првакиња драме Народног позоришта у Београду постаје 1996. године, а на сцени је одиграла преко 60 улога из класичног и савременог репертоара.

Тренутно је ангажована на снимању филма и серије Хероји Халијарда редитеља Радоша Бајића, а појавиће се и у криминалистичкој серији Кљун Јелене Гавриловић и Уроша Томића.

Добитница је бројних награда и признања на овим просторима, међу којима су Награда „Жанка Стокић“, „Сергеј Бондарчук“, Царица Теодора, Награда „Јоаким Вујић“, Златни беочуг и Златна антена.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 03. авг 2021, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Samo korak u ispravljanju nepravde prema ovoj divnoj dami, pre svega.