Читај ми!

Једна од највећих колекција руске уметности изложена у Вршцу

Вршачка публика синоћ је у градском музеју имала ретку прилику да види део велике приватне збирке руске уметности колекционара Владимира Пешића на изложби Сјај руских сликара. То је први пут да је Пешић своју богату колекцију, коју брижљиво сакупља више од 30 година, излаже у Србији.

Владимир Пешић је један од највећих колекционара руских антиквитета и дела везаних за руске уметнике. Породична колекција, коју је почео да ствара још Владимиров прадеда Андрија, данас броји више од 200 вредних уметничких слика, велики број икона и антиквитета.

До сада је била излагана широм Европе, а сада први пут је види и српска публика. Владимир је решио да то буде баш у Вршцу.

„Из више разлога, у Вршцу је рођен мој деда Бранислав Максимовић и у Вршцу је живео јако познати руски сликар кога јако ценим и волим Константин Кузњецов. Ово је специјална поставка коју смо брижљиво одабрали за Вршац, због сликара који су живели у Вршцу и у Банату“, каже Пешић.

Вршчани и бројни гости имали су прилику да виде слике чувених руских уметника попут Николаја Димитријевича Кузњецова, Иполита Даниловича Мајковског, Стјепана Фјодоровича Колесникова и многих других.

„Видим сјајне слике, које до сада никада нисам видео, ово је за мене прилика да видим руске сликаре које у Москви никада нисам видео“, наводи директор Руског дома Јевгениј Баранов.


„Морам да кажем да је за последње 4 године ово најстручније припремљена изложба од свих које сам видео у Србији, невероватан ниво. И у принципу за ову изложбу је место и у Београду, Новом Саду, Нишу. Да смо ово могли да видимо и у Москви верујем да би и тамошња публика била задовољна“, истиче Александар Конанихин, први саветник Амбасаде Руске Федерације и аташе за културу.

Посебан изложбени простор био је посвећен деди Владмира Пешића, Вршчанину Браниславу Максимовићу, који је као професионални певач у квартету који је основао са својом браћом певао у многим градовима широм Европе и Америке.

„Они су постигли велики успех 30-их година у Америци о њима су пуно извештавали западни медији. Снимили су око 10 плоча, били су примљени и од стране Волта Дизнија и Чарлија Чаплина и имали лепу каријеру“, додаје Пешић.

Осим Вршчана, прилику да види ову изложбу имаће и публика у Београду, Новом саду и Крагујевцу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јан 2022, 04:54) - anonymous [нерегистровани]

Vrsac, lepa varos...

U Vrscu je zivela i jedna od cerki Cara Nikolaja.